Francuska kuhinja

Izvor: Wikipedija
Jelo francuske kuhinje

Francuska kuhinja obuhvaća kuharsku tradiciju i praksu s područja Francuske.

Tijekom stoljeća mnogi su poznati i nepoznati francuski gastronomi dali prvotnoj talijanskoj kuhinji nov duh, sadržaj, oblik i kakvoću. U stalnom profesionalnom usavršavanju francuska je kuhinja postala najpoznatija i služi kao uzor drugim kuhinjama.[1] Sir i vino glavni su dio kuhinje. Imaju različite uloge na regionalnoj i nacionalnoj razini, s mnogim varijacijama i zakonima o nazivu podrijetla (AOC).

Poznavanje francuske kuhinje znatno je pridonijelo zapadnjačkim kuhinjama. Njegovi kriteriji naširoko se koriste u zapadnim kulinarskim školskim odborima i kulinarskom obrazovanju. U studenom 2010. UNESCO je francusku gastronomiju dodao na svoj popis svjetske "nematerijalne kulturne baštine".

Marie-Antoine Carême bio je francuski kuhar, rani praktičar i eksponent složenoga stila kuhanja poznatog kao visoka kuhinja, omiljenoga među kraljevskim obiteljima i bogatim Parižanima. Carêmea se često smatra jednim od prvih međunarodno poznatih slavnih kuhara.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Stoljetna kuhinja francuske gastronomije. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. siječnja 2018. Pristupljeno 17. ožujka 2021. pristupljeno 22. siječnja 2018. (hrv.)