Sveti Franjo Ksaverski

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Franjo Ksaverski)
Franjo Ksaverski
Bartolomé Esteban Murillo, Sv. Franjo Ksaverski
Bartolomé Esteban Murillo, Sv. Franjo Ksaverski
Rođen 7. travnja, 1506.
Xabier, Kraljevina Navara
Preminuo 3. prosinca, 1552.
otok Shangchuan ispred Kantona (Guangzhou)
Beatificiran 25. listopada 1619.
Kanoniziran 12. ožujka 1622.
Spomendan 3. prosinca
Simboli križ, zvono, ljiljan
Portal o kršćanstvu
Sarkofag sa tijelom sv. Franje Ksaverskog u bazilici Djeteta Isusa u Goi.

Franjo Ksaverski (bask.: Frantzisko Xabierkoa, špa.: Francisco Javier; Xabier, 7. travnja, 1506. – otok Shangchuan ispred Kantona (Guangzhou), Kina, 3. prosinca, 1552.), jedan od najistaknutijih isusovačkih misionara (upoznavši se s Ignacijem Lojolskim bio je među utemeljiteljima isusovačkoga reda), misionar u Indiji, Malaji, Šri Lanki, Japanu.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Djetinjstvo i mladost[uredi | uredi kôd]

Rodio se na dvorcu Xabier, u kraljevini Navari, 7. travnja 1506. Završivši osnovnu školu u domovini, pun ambicije za karijerom, životni je poziv tražio u crkvenoj službi. Stoga je kao mladić u rujnu 1525. pošao u Pariz, na sveučilište Sorbonu.

Utjecaj sv. Ignacija Loyole[uredi | uredi kôd]

Nakon četiri godine studija stekao je akademski stupanj »doktora«. Ondje je počeo sanjariti o jednoj višoj karijeri, bogatoj prihodima u svojoj domovini, u Pamploni. No njegov sudrug sa studija privukao ga je k sebi. Bio je to njegov zemljak Ignacije Lojolski, kasniji osnivač Družbe Isusove. Često mu je ponavljao riječi iz Evanđelja: »Što koristi čovjeku, ako dobije cijeli svijet, a izgubi svoj život« (Mk 8,36). Smrt majke 1529. i svete mu sestre Magdalene 1553., otkriće revolucionara inovjeraca koji su pohađali sveučilište, izopačeni primjer nekih profesora te mnogih studenata, na Franju je učinio toliki dojam da je položio zavjet u kapeli Svetih mučenika na Montmartru, da će hodočastiti u Svetu zemlju te se posvetiti siromašnom životu i svetoj čistoći.

Misionarsko djelovanje[uredi | uredi kôd]

Kip sv. Franje Ksaverskog u Bensheimu iz 1747.

Po osnutku Družbe Isusove, Ignacije Loyola, kao general reda, poslao je Franju Ksavera u misije. Na molbu portugalskog kralja Ivana III. šalje ga kao misionara u Indiju, gdje počinje njegova plodonosna djelatnost najprije u Goi, zatim na Šri Lanku, pa na obali zvanoj Travancor, na Malaci, na Molučkim otocima sve do otoka Celebesa. Vrativši se natrag u Indiju oko 1548. propovijeda u pokrajini Cochim. Od 1542. djelovao je u Indiji, a 1549. putuje čak u Japan i ondje udara temelje Katoličke Crkve. Sve do 1551. djeluje u Japanu, a 1551.1552. pokušava prodrijeti i u Kinu. To je bilo vrlo teško, jer je u tu zemlju bio strog ulaz. Blizu kineske obale na otoku Sancianu, čekajući na pouzdano prijevozno sredstvo, Franjo se teško razbolio na plućima, jer je vladala jaka i okrutna zima. Lišen svake njege, na otoku San Čanu pred obalom Kine, umro je ujutro 3. prosinca 1552.

Računa se da je sam Franjo Ksaver pridobio za kršćanstvo te krstio 30.000 ljudi. On je uz strogo misionarenje obavljao i druge dužnosti. Bio je papin legat, provincijal, pionir koji mora izvješćivati o svojim misijama te spremati za novo misionarenje drugih područja.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Poslije sv. Pavla, sv. Franjo Ksaverski smatra se najvećim misionarem Katoličke Crkve. Njegov lik znači prekretnicu u misijskom radu Crkve, jer joj je dao tako snažan zamah da se može jedino mjeriti sa zamahom sv. Pavla.

Papa Grgur XV. proglasio ga je svetcem 1622. U veljači 1553. tijelo je iz Kine prebačeno u Melaku, Malezija gdje je bilo pokopano narednih 8 mjeseci prije nego što je brodom preneseno u Gou, u Indiji, gdje se i danas vrlo poštuje. Ruka mu se nalazi pohranjena na oltaru u crkvi Al Gesu u Rimu. Tijelo mu je ostalo neraspadnuto.[2]

U Hrvatskoj nekoliko katoličkih župa ima za titulara sv. Franju Ksaverskoga (Švarča u Karlovcu, Kozarevac, Viduševec i Vugrovec[3]). U Zagrebu gradska četvrt, nastala oko kapele i poznatog prošteništa sv. Franje Ksaverskog iz 17. stoljeća nosi ime Ksaver.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura
  1. Franjo Ksaverski, sv., Hrvatska enciklopedija, www.enciklopedija.hr, pristupljeno 13. ožujka 2013.
  2. neraspadnuto tijelo Sv. Franje KsaverskogInačica izvorne stranice arhivirana 24. rujna 2015., www.indian-skeptic.org, pristupljeno 1. travnja 2015.
  3. Župa VugrovecInačica izvorne stranice arhivirana 8. prosinca 2015., www.zupa-vugrovec.com, pristupljeno 3. prosinca 2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Franjo Ksaverski
Mrežna mjesta