Frane Ivanišević

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Frano Ivanišević)

Frane Ivanišević (Jesenice, Poljica, 1. siječnja 1863. − Jesenice, 1947.)[1] je bio hrvatski političar, etnograf, prosvjetitelj i dobrotvor.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se je u Jesenicama kod Dugog Rata. U Splitu je završio gimnaziju. U Zadru je završio bogosloviju. Radio je kao nadstojnik u splitskom dijecezanskom sjemeništu, kao suplent na splitskoj gimnaziji.

Bio je član Bijaća, hrvatskog društva za istraživanje domaće povijesti i član Društva za prosvjetu puka. Zalagao se za glagoljicu.

Župnikovao je u rodnim jesenicama 15 godina sve do odlaska u mirovinu 1912. godine.

Na izborima za Carevinsko vijeće 1907. godine ušao je kao predloženik Hrvatske stranke u 5. izbornom kotaru Sinj – Vrlika.[2] Politički sljedbenik Strossmayera i Račkog.

Počasti[uredi | uredi kôd]

Dobio je naslov počasnog kanonika, no zbog njegova stava glede biskupove poslanice o sokolskim organizacijama naslov mu je oduzet.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Znameniti i zaslužni Splićani te spomena vrijedne osobe u splitskoj povijesti (1700 godina). Sakupio, popunio i napisao: Petar Požar, Split, 2001., ISBN 958-98046-2-0 nevaljani ISBN, str. 217.
  1. Imehrvatsko.net
  2. Marjan Diklić: Dvije pobjede don Ive Prodana na izborima za Carevinsko vijeće u Beču, Rad. Zavoda povij. znan. HAZU Zadru, sv. 45/2003., str. 378