Freedom Call

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Freedom Call

Freedomcallpromo.jpg

Žanr/ovi power metal
Djelatno razdoblje 1998. – danas
Producentska kuća SPV / Steamhammer
Internetska stranica freedom-call.net
Članovi (članice)
Chris Bay
Dan Zimmermann
Armin Donderer
Lars Rettkowitz
Bivši članovi
Sascha Gerstner
Ilker Ersin
Cedric Dupont
Nils Neumann
Portal o glazbi

Freedom Call je njemački power metal sastav osnovan 1998. godine u Nürnbergu.

Životopis[uredi VE | uredi]

Freedom Call su osnovala dva stara prijatelja Chris Bay i Daniel Zimmermann tjekom privremene pauze Zimmermannova glavnog banda Gamma Ray. Prvobitno su sastavili demo sa 6 pjesama uz pomoć čuvenog producenta Charliea Bauerfeinda, koji je ponudio snimku nekolicini glazbenih tvrtki.

Istodobno, Freedom Call su upotpunili svoju postavu dolaskom basista Ilkera Ersina te gitarista Sasche Gerstnera. Chris i Dan su Saschu sreli početkom 1998. na svirci njegova sastav koji je svirao obrade. Ilker i Chris su svirali zajedno u sastavu Moon Doc nekoliko godina.

Njihov prvi album Stairway to Fairyland je izdan početkom 1999. a 25. svibnja su imali prvu službenu živu svirku tjekom turneje u Francuskoj kao podrška Angri i Edguyu. Krajem kolovoza počeli su snimati EP Taragon, na kome su bile neke nove pjesme, kao i obrada pjesme "Dancing with tears in my eyes" grupe Ultravox, nova snimka pjesme "Stairway to Fairyland" sa ponovo snimljenim vokalima, pjesmu "Kingdom Come" snimljenu za japansko izdanje, te novu inačicu pjesme "Tears of Taragon" na kojoj je Biff Byford, pjevač sastava Saxon pripovijedao "Tale of Taragon".

Krajem 1999. Freedom Call ulaze iznova u studio i snimaju drugi album Crystal Empire, koji je izdan krajem 2000.

U ožujku 2001. Sascha Gerstner napušta Freedom Call (kasnije je postao članom Helloweena). Kao zamjena je došao Cedric "Cede" Dupon, gitarist Symphorcea.

U sječnju 2002. sastav je u novom sastavu počeo snimati svoj novi album Eternity. Dan i Chris su ovaj put producirali album samostalno, zato što je Charlie Bauerfeind bio zauzet u to vrijeme. On im se kasnije ipak pridružio u studiju, producirajući snimanje bubnjeva i završno miksanje.

Kasnije tjekom 2002. pozvani su na turneju sa Blind Guardianima. Tjekom ove turneje oni snimaju svoj prvi živi album Live Invasion zajedno sa Charliem u Düsseldorfu, Stuttgartu i Münchenu.

Klavijaturist koji je sa njima svirao na ovoj turneji, Nils Neumann je uskoro pozvan da postane peti član sastava. Nakon poduže pauze, sljedeći album The Circle of Life je sniman u Hansen Studiju u Hamburgu i u FC Studiju u Nürnbergu od kolovoza do listopada 2004. a izdan je u ožujku 2005.

Ubrzo nakon izlaska albuma sastav napuštaju Cede Dupon i Ilker Ersin, neovisno jedan od drugog. Kao njihove zamjene su dovedeni tada nepoznati Lars Rettkowitz kao i Armin Donderer, bivši član sastava Paradox.

Novi album Dimensions izlazi 23. travnja 2007. i, prema Danu Zimmermannu[1], zvuči više nalik na album Eternity od svog eksperimentalijeg prethodnika.

Pjesme "The Wanderer" i "Dimensions" su bile iskorištene u internetskoj ritmičkoj igri "Flash Flash Revolution".

Godine 2010. objavljen je album Legend of the Shadowking, a dvije godine nakon Land of the Crimson Dawn.

Zadnja dva albuma objavljena su 2014. i 2016., Beyond i Master of Light.

Sastav[uredi VE | uredi]

Bivši članovi[uredi VE | uredi]

Diskografija[uredi VE | uredi]

Studijski albumi
Singlovi
Koncertni albumi

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]