Georg Fuchs

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Fuchs Georg)
Georg Fuchs
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 17. prosinca 1856.
Mjesto rođenja Danzig, Pruska
Datum smrti 29. rujna 1939.
Mjesto smrti Münster, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1877.1919.
Čin General poručnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Granične bitke
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao Armijski odjel C
Odlikovanja Pour le Mérite

Georg Fuchs (Danzig, 17. prosinca 1856. - Münster, 29. rujna 1939.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je X. i XIV. pričuvnim korpusom i Armijskim odjelom C na Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Georg Fuchs rođen je 17. prosinca 1856. u Danzigu. U prusku vojsku stupio je 1877. godine. Od 1885. pohađa Prusku vojnu akademiju, nakon čega služi kao časnik u Glavnom stožeru u Berlinu. U listopadu 1898. postaje predavač na vojnoj akademiji, nakon čega od siječnja 1904. ponovno služi kao stožerni časnik i to u stožeru VII. korpusa, te nakon toga u Glavnom stožeru. Čin pukovnika dostigao je 1907. godine, general bojnikom je postao 1911. godine, dok je 1914. godine promaknut u čin general poručnika kada je postao i zapovjednikom 16. pješačke divizije smještene u Trieru na čijem čelu dočekuje i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata 16. pješačka divizija nalazila se u sastavu 4. armije kojom je zapovijedao Albrecht od Württemberga. Zapovijedajući navedenom divizijom Fuchs sudjeluje u okupaciji Luksemburga.

U kolovozu 1916. Fuchs postaje zapovjednikom X. pričuvnog korpusa. Navedenim korpusom Fuchs zapovijeda svega dva mjeseca s obzirom na to da u listopadu dobiva novo zapovjedništvo i to nad XIV. pričuvnim korpusom koji se nalazio u sastavu 7. armije pod zapovjedništvom Richarda von Schuberta. U ožujku 1917. Fuchs postaje zapovjednikom Armijskog odjela C zamijenivši na tom mjestu na tom mjestu Maxa von Boehna. Navedenim armijskim odjelom zapovijeda sve do pred kraj rata.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon potpisivanja primirja Fuchs u prosincu 1918. postaje zapovjednikom 5. armije, te organizira povratak jedinica navedene armije u domovinu. U siječnju 1919. se umirovljuje.

Georg Fuchs preminuo je 6. studenog 1936. godine u 83. godini života u Münsteru.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Georg Fuchs na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Georg Fuchs na stranici Deutschland14-18.de