Fuggerei

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Glavna ulica u naselju Fuggerei
Detalj iz naselja

Fuggerei u Augsburgu je najstarije postojeće socijalno naselje na svijetu.

Naselje je 1516. godine osnovao bogati augsburški bankar Jakob Fugger (1459.1525.). Zaklada datira iz 1521. godine.

Jakob Fugger osnovao je naselje za tadašnje socijalno ugroženo stanovništvo Augsburga (udovice, osiromašene obrtnike, beskućnike i sl.). Godišnji najam koji se plaća Zakladi Fürstlich und Gräflich Fuggerschen Stiftungen iznosi i u današnje vrijeme 1 Rajnski gulden (oko 0,88 €). Uvjeti za ostvarivanje prava smještaja u naselju isti su kao i u vrijeme osnutka: najmanje dvije godine života provedene u Augsburgu, katolička vjeroispovijest i nekažnjavanost.

Naselje Fuggerei sagradio je Thomas Krebs u vremenu od 1514.1523., a 1582. Hans Holl podigao je i crkvu sv. Marka. Fuggerei je od 1880.1938. dodatno proširen, a danas se sastoji od 67 kuća sa 147 stanova. Prosječna veličina stanova je oko 60 m² i svaki ima zasebni ulaz. Stanovi u prizemlju raspolažu i s vrtom, a oni na katu sa spremištem.

Ovaj grad u gradu, kako se Fuggerei još naziva, okružen je zidinama s petora vrata koja se svake večeri zatvaraju točno u 22 sata. Naselje je tijekom Drugog svjetskog rata bilo teško oštećeno, ali je ponovno sagrađeno i nešto prošireno u poslijeratnoj obnovi.

U jednom prizemnom stanu uređen je mali muzej koji se može svakodnevno posjetiti.

Mozartov pradjed Franz Mozart, po zvanju zidar, živio je u ovom naselju od 1681.1694., o čemu danas svjedoči postavljena spomen-ploča.

Od travnja 2006. ulaznica za posjet naselju Fuggerei stoji 2,00 € po osobi, što je dvaput skuplje od cjelogodišnjeg najma jednog stana (0,88 €).

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]