Fulfinum – Mirine

Koordinate: 45°12′20″N 14°32′42″E / 45.2055°N 14.5450°E / 45.2055; 14.5450
Izvor: Wikipedija
Fulfinum – Mirine
Fulfinum – Mirine na zemljovidu Krku
Fulfinum – Mirine
Fulfinum – Mirine
Fulfinum – Mirine na karti Krka
Zemljopisne koordinate 45°12′20″N 14°32′42″E / 45.2055°N 14.5450°E / 45.2055; 14.5450

Fulfinum – Mirine, antički grad i ranokršćanski kompleks u uvali Sepen kod Omišlja.

Fulfinum I. st.[uredi | uredi kôd]

U uvali Sepen na otoku Krku kod Omišlja, nastao je u prvom stoljeću poslije Krista novoplanirani, antički rimski grad Fulfinum za potrebe veterana careva Flavijevaca. Municipium Flavium Fulfinum realiziran je prema tada uhodanoj urbanističkoj shemi: na ravnom prostoru u pravokutnoj mreži komunikacija. Maritimno pogodna uvala omogućila je izgradnju dobro zaštićene luke, a plodno polje s obiljem vode podlogu sudjelovanju grada u životu klasične antike.

Mirine

Grad je posjedovao sve osnovne pretpostavke ovakvom načinu života; forum s kapitolijem i gradskom bazilikom, lučke instalacije s trgovačkim kvartom uz more, terme, prigradske komunikacije s grobljima i dvije faze vodovoda.

Projektiran u oficiju careva Flavijevaca napučen je njihovim veteranima i umjetno "nakalemljen" u životnom prostoru domaće liburnske zajednice Fertinates (Omišalj). Odraz je imperijalne ideje osnutka snažnog lučko-trgovačkog grada u prostranoj zavjetrini otoka, a u neposrednoj blizini magistralnih komunikacija prema Panoniji i Noriku.

Mirine

Tijekom rasapa antičke civilizacije Fulfinum je vjerojatno bio jedna od prvih žrtava; zamišljen kao grad vrhunskih civilizacijskih dosega, otvoren i nježan, osjetljiv na najmanje udare u standard urbanog života koje donosi nesigurnost kasne antike, dočekao je njen zaton zajedno sa svojim civilizacijskim tvorcem. Ipak, kao i nastanak tako i nestanak nekog grada, koji kao i ljudi imaju svoje sudbine, nije ostao bez onih odraza koji se očituju u metamorfozi duha i forme; život je nastavljen u novom osmišljavanju krhotina.

Mirine V.-VI. st.[uredi | uredi kôd]

Na periferiji antičkog grada, nastao je u V. st. impozantan ranokršćanski kompleks (Mirine), koji se povezuje s benediktinskom opatijom sv. Nikole. Sačuvana je impresivna crkva, križnog tlocrta sa simboličnim intimnim klaustrom i ranokršćanskim grobljem.


Izvor[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Pogled na nalazište Mirine