Furry supkultura

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Neki članovi imaju i kostime njihovih likova; fursuite.

Furry fandom je supkultura koju zanimaju izmišljeni antropomorfni likovi životinja s ljudskim ličnostima i karakteristikama.[1][2][3] Primjeri antropomorfnih atributa uključuju ljudsku inteligenciju, izraze lica, sposobnost govora, hoda na dvije noge i nošenje odjeće.

Izraz Furry fandom se također koristi kako bi se odnosili na zajednicu ljudi, koji se sastaju na Internetu i na furry konvencije.[4]

Povijest[uredi VE | uredi]

Pojam furry fandom se počeo koristiti već 1983 godine, i postao je standardni naziv za žanr sredinom 1990-ih godina, kada je definirano kao "organizirano širenje umjetnosti i proze o 'furryjima', ili izmišljenim antropomorfnim likovima".[5]

Međutim, fanovi smatraju da se subkultura pojavila mnogo ranije, s animiranim radovima, kao što je Kimba Bijeli Lav objavljen 1965. godine, Watership Down, objavljen 1972. godine (i njegova filmska adaptacija 1978.), kao i Disneyjev Robin Hood.  Pojavom interneta 1990-ih godina se stvorila podjela između obožavatelja smiješnih životinjskih likova i furry likova, kako bi se izbjegao rizik, koji je povezan s pojmom "furry".[6]

Furry subkultura je muški dominirana s oko 70% ispitanika koji se smatraju muškarcima.

Aktivnosti[uredi VE | uredi]

Prema istraživanju iz 2008 godine, većina furryja vjeruju da su likovna umjetnost, konvencije, poezija, i on-line zajednica jako važna opstanku fandoma.

Kostimi - "Fursuit"[uredi VE | uredi]

Obožavatelji s vještinama stvaranju vlastite plišane igračke, koje ponekad se nazivaju plišanci, ali također izgrađuju i složene kostime pod nazivom "fursuits",[7] koje su nošene za zabavu ili za sudjelovanje u paradama, konvencijama, ples, ili kao pomoć u prikupljanje dobrotvornih donacija (kao izvođači zabavnih točaka).[8] "Fursuiti" su raznoliki u dizajnu, od jednostavnog dizajna i izgleda sličnim sportske maskote do onih sa složenijim funkcijama, koje uključuju pokretnu čeljust i rep i druge značajke. Potpuni kostimi koštaju od $1500 pa čak i preko $10 000 za modele koji su od kvalitetnijeg materijala i uključuju pokretne dijelove.[9] Iako oko 80% furryja nemaju kostim, često pozivajući se na visoku cijenu kao odlučujući faktor, većina njih je pozitivna prema fursuiterima i konvencijama u kojima oni sudjeluju. Neki fanovi nose "djelomične" kostime, koji služe kao jeftinija, ali jednako dobra zamjena za puni kostim te se najčešće sastoji samo od uši i rep ili glavu, noge i rep.

Konvencije[uredi VE | uredi]

Dovoljan interes i članstvo je omogućilo stvaranje mnogo konvencija u Sjevernoj Americi i Europi. Konvencija je napravljena za to da furryji da kupuju i prodaju umjetnička djela, sudjeluju u seminarima, nose kostime i druže se. Najveća konvencija na svijetu[10] je Anthrocon koja s više od 7,544 sudionika, svake godine održava u Pittsburghu. Prema procjenama, konvencija je dodala oko 3 milijuna dolara u Pittsburghov proračun u 2008.[11] Druga konvencija, Further Confusion, koja se održava u San Jose, pomno prati Anthrocon u opsegu i posjećenosti. $470,000 je podignuta u konvencijama u dobrotvorne svrhe od 2000-9. Od 2009, taj broj se povećao na oko $300,000 godišnje. 

Web stranice i online zajednica[uredi VE | uredi]

Na Internetu nalazi mnoštvo furry web stranica i online zajednica, kao što su umjetničke-zajednice, Fur Affinity, Inkbunny, SoFurry i Weasyl; socijalne mreže, Furry 4 life, FurNation; i WikiFur, zajednička furry Wikipedia, te, s IRC mrežama FurNet i Anthrochat, čine najveći dio furry subkulture.

Seksualni aspekt[uredi VE | uredi]

U usporedbi s ukupnom populacijom, homoseksualnost i biseksualnost u furry fandomu je više predstavljena. U SAD-u, oko 1,8% ljudi se identificiraju kao biseksualne i 1,7%, homoseksualne osobe. Za razliku od toga, prema podacima četiri različite ankete 14-25% članova fandoma je izjavilo homoseksualnost, 37-52% biseksualnost, a  28-51% heteroseksualnosti.

Otprilike polovica ispitanika izjavilo da su u vezi, od kojih je 76% su bili u vezi s drugim članom furry-fandoma. Pojam "yiff" ponekad se koristi za označavanje seksualne aktivnosti ili seksualnog materijala u okviru fandoma—to se odnosi na seksualne aktivnosti i interakcije unutar subkulture, bilo to na internetu ili ne.[12][13]

Javno mišljenje i masovni mediji[uredi VE | uredi]

Rane slike furrya u časopisima, kao Wired,[14] Loaded,[15] Vanity Fair,[16] su usmjerene prvenstveno na seksualnom aspektu subkulture. Fikcijski portreti furry subkulture su se pojavili na tv emisijama kao što su AIR,[17] CSI: crime[18] Većina furry-fanova tvrde da ovi mediji stvaraju krivu sliku subkulture,[19][20][21] i zahvaljujući tome, najnovija pokrivenost je usmjerena na raskrinkavanje mitova i stereotipa, koji su postali sinonim za furry subkulturu.[22]

Novinar koji je posjetio Anthrocon 2006 je naglasio da "Bez obzira na njihove divlje slike sa Vanity Fair-a, MTV i CSI-a, furry konvencija o nije o seksu između čudaka u kostimima lisica", i to da se sudionici konvencije  "ne upuštaju u seks više nego svi ostali",[23] i da je furry konvencija o "ljudima koji se zabavljaju pričanjem i slikanjem životinja i njihovih likova". Prema riječima Iana Vuka, članak iz BBC-a pod nazivom "Tko su furryji?" je bio prvi komad novinarstva, koji je bio nominiran za Ursa Major Award, gdje su glavne nagrade davane na temu antropomorfizma.

Prema anketama, oko pola furry-a je doživljelo javne reakcije na furryje kao negativne; dok je petina je izjavio da je javnost reagirala na njih jako negativno. Furryji smatranju da je medijska slika o njima kao "ljudima koji su opsesivni o seksu"  stvorila nepovjerenje prema medijima i društvenim znanstvenicima.

Socijalni aspekti[uredi VE | uredi]

Skoro pa svaki član furry subkulture ima svoju "fursonu". Vukovi su najčešća vrsta

Furryji, kao grupa su liberalniji i manje religiozni nego prosječni Amerikanci.

Religija: 54% koji sebe smatraju ateistima ili agnosticima, 23% kao kršćani, 4% kao pagani, a ostatak se indetificira s drugim religijama.:16 Oko 70% odraslih furryja su već završili ili završavaju visoko obrazovanje i spadaju u vrh subkultura po obrazovanju. 60% furryja imaju interes za elektrotehniku ili IT smjer.

Jedna od najvažnijih univerzalnih dijelova furry subkulture je stvaranje fursone – najčešće antropomorfne životinje. Više od 95% furryja imaju fursonu. Gotovo polovica kažu da imaju samo jednog lika koji njih predstavlja; dok relativno malo njih imaju više od tri ili četiri fursone; naime, to je zbog činjenice da je za mnoge furryje, njihova fursona su duboko povezana za njih, i smislena ideja o svojoj ličnosti. Najpopularniji fursone su: vukovi, lisice, psi, velike mačke i zmajevi. Podaci kažu da nema skoro pa nikakve veze između osobina lika i životinjske vrste fursone.:50–74

Furry subkultura u Hrvatskoj[uredi VE | uredi]

Furry subkultura je još uvijek tabu tema u Hrvatskoj i ne postoji puno članova, oko 100. Hrvatski furryji imaju svoju stranicu na FurAffinity-u ("CroatianFurs")[24] Dogodili su se manji sastanci članova, no za sada, ne postoji nijedna velika konvencija u Hrvatskoj, niti na Balkanskom poluotoku.

Linkovi[uredi VE | uredi]

 1. Staeger, Rob. "Invasion of the Furries", objavljeno 26. srpnja 2001. pristupljeno 20. svibnja 2009.
 2. Matthews, Dylan. "9 questions about furries you were too embarrassed to ask", objavljeno 27. ožujka 2015. pristupljeno 7. kolovoza 2016.
 3. More Than Just a Pretty Face: Unmasking Furry Fandom
 4. Kurutz, Daveen Rae. "It's a furry weekend", Pittsburgh Tribune-Review, objavljeno 17. lipnja 2006. pristupljeno 30. lipnja 2006.
 5. Patten, Fred. "The Yarf! reviews", ANTHRO pristupljeno 24. rujna 2007.
 6. Sandler, Kevin S. (1998). Reading the Rabbit: Explorations in Warner Bros. Animation, 202, New Brunswick, N.J.: Rutgers University Press.
 7. Riggs, Adam (2004). Critter Costuming: Making Mascots and Fabricating Fursuits, Ibexa Press.
 8. Larson, Alina. "Animal Instincts: Fans of Furry Critters Convene to Help Mankind", Tri-Valley Herald, ANG Newspapers, objavljeno 23. siječnja 2003. pristupljeno 20. svibnja 2009.
 9. "Furries Descend On Pittsburgh", KDKA-TV, objavljeno 16. lipnja 2006. pristupljeno 30. lipnja 2006. Arhivirano s izvorne stranice 26. siječnja 2007.
 10. Editor in chief, Craig Glenday (August 7, 2007). Guinness World Records 2008, Guinness.
 11. Brandolph, Adam. "Furry convention a $3 million cash cow for city businesses", Pittsburgh Tribune-Review, objavljeno 28. lipnja 2008. pristupljeno 4. srpnja 2008. Arhivirano s izvorne stranice 14. travnja 2009.
 12. Meinzer, Melissa. "Animal Passions: The furries come to town — and our correspondent tails along", Pittsburgh City Paper, objavljeno 29. lipnja 2006. pristupljeno 25. svibnja 2007.
 13. Padva, Gilad. Dreamboys, Meatmen and Werewolves: Visualizing Erotic Identities in All-Male Comic Strips. Sexualities 8:5 (2005). 587–99
 14. Josh Quittner (March 1994), "Johnny Manhattan Meets the Furry Muckers", Wired, "People describe themselves as furry cuddly animals; more times than not, they have furry cuddly animal sex. FurryMuckers like to write long, loving, animal-sexy descriptions of themselves" 
 15. (ožujka 1998) "Heavy Petting"
 16. Gurley, George. "Pleasures of the fur", Vanity Fair, objavljeno ožujka 2001
 17. "Fear of Commitment". ER. NBC. 2001-03-05. br. 20, sezona 7.
 18. "Fur and Loathing". CSI: Crime Scene Investigation. CBS. 2003-10-30. br. 5, sezona 4.
 19. Baldwin, Denis. "Walk With the Animals: Local furries explain it's not about perversion, furpiles and plush", Ann Arbor Paper, objavljeno kolovoza 2006 pristupljeno 2. veljače 2007. Arhivirano s izvorne stranice 4. veljače 2007.
 20. Belser, Ann. "All about 'furry fandom' at confab", Pittsburgh Post-Gazette, objavljeno 18. lipnja 2006. pristupljeno 30. lipnja 2006.
 21. "We're at it like rabbits", The Sun, objavljeno 3. travnja 2007. pristupljeno 11. travnja 2007.
 22. Togneri, Chris. "Furries purr over Pittsburgh reception", Pittsburgh Tribune-Review, objavljeno 6. srpnja 2007. pristupljeno 14. srpnja 2007. Arhivirano s izvorne stranice 12. srpnja 2007.
 23. Meinzer, Melissa. "Fur Ball In The Works", Pittsburgh City Paper, objavljeno 2. veljače 2006. pristupljeno 25. svibnja 2007.
 24. Sova (1. prosinac 1017.). CroatianFurs FurAffinity profilna stranica (engleski). https://www.furaffinity.net