Gabrielle Union

Izvor: Wikipedija
Gabrielle Union
Gabrielle Union
Gabrielle Union u svibnju 2010. godine
Rodno ime Gabrielle Monique Union
Rođenje 29. listopada 1972., Omaha, Nebraska, SAD
Zanimanje glumica, model
Godine rada 1993. - danas
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Gabrielle Monique Union (Omaha, Nebraska, SAD, 29. listopada 1972.), bolje poznata samo kao Gabrielle Union je američka glumica i model. Svoju glumačku karijeru započela je 1993. godine, glumeći u televizijskoj seriji Pod istim krovom. Kasnije je glumila u još nekoliko televizijskih serija, sve dok nije dobila prvu ulogu u filmu Ona je sve to, 1999. godine. Do danas glumila je u mnogim filmovima i televizijskim serijama. Među njenim poznatim filmovima je uloga navijačice, gdje glumi zajedno s Kirsten Dunst u filmu Punom snagom, cure. Glumila je i u filmu Zločesti dečki 2 zajedno s Willom Smithom i Martinom Lawrenceom. Također je glumila i u filmovima Oslobodi nas Eve i Od kolijevke do groba. Posljednji film u kojem je glumila je Razmišljaj kao muškarac iz 2012. godine.

Raniji život[uredi | uredi kôd]

Gabrielle Union je rođena kao Gabrielle Monique Union, 29. listopada 1972. godine u Omahi, Nebrasci.[1] Bila je srednje dijete u obitelji s tri kćeri. Gabrielle je kći Therese (djevojački Glass), bivše plesačice i socijalne radnice, te oca Sylvestera C. Uniona, menadžera tvrtke AT&T i vojnog zapovjednika.[2] Gabrielle je svoje djetinjstvo provodila u bogatoj zajednici crnaca u Omahi kao dio velike obitelji. Odgajana je kao Katolik.[3] Kad je napunila osam godina, njena obitelj se preselila u Pleasanton, Kaliforniju, gdje je odrastala i pohađala srednju školu Foothill. U srednjoj školi igrala je košarku i nogomet, te je trenirala atletiku.[4] Gabrielle je pohađala sveučilište u Nebrasci, prije nego što je otišla na Cuesta College. Nakon toga konačno je otišla na UCLA gdje je završila sociologiju. Dok je tamo studirala, stažirala je u agenciji Judith Fontaine Modeling & Talent Agency da zaradi dodatne akademske kredite. Pozvana od strane vlasnice agencije Judith Fontaine, radila je kao model da bi mogla platiti stanarinu.[5]

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Godine 1992., Gabrielle Union je s 19 godina bila napadnuta i silovana.[6] To se dogodilo na poslu u trgovini s cipelama. Njezin napadač kasnije se predao i bio je osuđen na 33 godine zatvora. Nakon toga postala je odvjetnica za preživjele u napadima.[7] Gabrielle je veleposlanica pokreta Susan G. Komen for the Cure's Circle of Promise.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Biografija Gabrielle Union Movies. Yahoo. Preuzeto 19. listopada 2012.
  2. Gabrielle Union, zvijezda je rođena Leo Adam Biga. Wordpress. Preuzeto 19. listopada 2012.
  3. Život Gabrielle Union Washington Post. Preuzeto 19. listopada 2012.
  4. Biografija Gabrielle Union - obitelj, djetinjstvo, škola, karijera Notable Biographies. Preuzeto 19. listopada 2012.
  5. Gabrielle Union: nacionalno blagoArhivirana inačica izvorne stranice od 23. rujna 2012. (Wayback Machine) HipHopDX. Preuzeto 26. listopada 2012.
  6. S 19 godina bila sam silovana Global Grind. Preuzeto 27. listopada 2012.
  7. Gabriellino priznanje o silovanjuArhivirana inačica izvorne stranice od 15. rujna 2012. (Wayback Machine) Perez Hilton. Preuzeto 27. listopada 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Gabrielle Union