Galați (grad)

Izvor: Wikipedija
Galaţi
Panorama novog dijela grada
Panorama novog dijela grada
Panorama novog dijela grada
Grb
Grb
Država Rumunjska
Vlast
 - Gradonačelnik Dumitru Nicolae
Površina
 - Ukupna 241,5 km2
Stanovništvo (2007.)
 - Grad 293.523
 - Gustoća 1.215
Službena stranica www.primaria.galati.ro/index.html
Zemljovid
Položaj Galatie u Rumunjskoj
Položaj Galatie u Rumunjskoj

Položaj Galatie u Rumunjskoj

Galati (293.523 stanovnika) je najveća rumunjska luka na Dunavu i najveći brodogradilišni centar. Tu se proizvode brodovi i za riječni i za pomorski promet. Razvijena je i teška industrija, dok luka u Galatiju može primati i morske brodove. U slamanju pobune seljaka 1907. sudjelovao je i (tada još poručnik) Ion Antonescu.

Nazivi grada[uredi | uredi kôd]

Nazivi grada na drugim jezicima:

Položaj[uredi | uredi kôd]

Galaţi se nalazi u istočnom dijelu zemlje, u rumunjskoj Moldaviji. To je najjužniji dio rumunjske Moldavije, koji gravitira Dunavu. Svega 10 km južno od grada nalazi se još jedan veliki grad Brăila. Grad se smjestio na strateški važnom mjestu gdje Dunav pravi veliki luk, gdje njegov tok iz pravca sjever-jug prelazi u pravac istok-zapad. Blizu grada su i ušća rumunjskih rijeka Prut i Siret u Dunav, što gradu otvara doline ovih rijeka kao zonu uticaja u zaleđu. Oko grada se sa svih strana pruža Vlaška nizina.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Danas je Galaţi centar teške industrije Rumunjske. U gradu se nalazi najveća rumunjska željezara (Sideks, dio je kompanije Mittal Steel). Bitna je i luka i brodogradilište. Pored ovih grana privrede, u gradu postoji tvornica tekstila, mlinovi i prerada ribe. Galaţi je 1974. godine dobio sveučilište.

Gradovi prijatelji[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Galaţi (grad)