Galicija (Španjolska)

Izvor: Wikipedija
Galicija
Galicia
Zastava Grb

Zemljopisni položaj Galicije u Španjolskoj
Glavni grad Santiago de Compostela
Površina

- ukupno

7. po veličini

- 29.574 km2

Stanovništvo

- Ukupno
- Gustoća

5. po veličini

- 2,701.819[1] (2020.)
- 91,35/km2

Politički status autonomna zajednica
Statut usvojen 28. travnja 1981.
ISO 3166-2 GA
Broj predstavnika u
Las Cortes Generales
 Kongres
 Senat
25
19
Predsjednik Alberto Núñez Feijoo
Službene stranice

Galicija (špa. Galicia, gal. Galiza ili Galicia) je španjolska autonomna zajednica smještena na krajnjem sjeverozapadu Pirenejskog poluotoka. Nalazi se na obali Atlantskog oceana, graniči na jugu s Portugalom, na istoku s Asturijom i Kastiljom i Leónom (provincije Zamora i León).

Galiciji također pripadaju otočje Cíes (kojeg čine otoci Faro, Monteagudo i San Martiño), otočje Ons (kojeg čine otoci Ons i Onza), i otočje Sálvora (kojeg čine otoci Sálvora, Vionta y Sagres), te drugi otoci kao što su Cortegada, Arosa, Sisargas i Malveiras; većina su dio Nacionalnog parka Islas Atlánticas (Atlantski otoci).

Galicija se dijeli na četiri provincije: La Coruña (gal. A Coruña), Lugo, Orense (gal. Ourense) i Pontevedra. Glavni grad je Santiago de Compostela. Galicija je priznata kao povijesna nacija u svom Statutu autonimije iz 1981. godine.

Službeni jezik u Galiciji, pored španjolskog, je i galješki jezik (španj. gallego, gal. galego). Jezik se smatra srodnim portugalskom jeziku, a prema nekim podjelama on je portugalski dijalekt.

Poznato je Svetište sv. Andrije u Teixidu.

Izvori[uredi | uredi kôd]