Gardijska oklopno-mehanizirana brigada

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Gardijska oklopno-mehanizirana brigada
GOMB Dan OSRHa i HKoVa 290509.jpg
Osnovana 2007.
Država Hrvatska
Grana Hrvatska kopnena vojska
Vrsta gardijska oklopno-mehanizirana brigada
Vojarna 5.gbr Slavonski Sokolovi, Vinkovci (Zapovjedništvo)
Dan postrojbe 20. ožujka
Odlikovanja Red bana Josipa Jelačića[1]
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
[[general bojnik]] Mijo Validžić[2]
Tenk M-84 iz sastava GOMBR

Gardijska oklopno-mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske ustrojena je u skladu s Dugoročnim planom razvoja OSRH-a, a preustroj je započeo 2007. godine. Zajedno s Gardijskom motoriziranom brigadom, najveća je taktička postrojba kopnene vojske. Njezine postrojbe razmještene su na području osam županija, a zapovjedništvo je smješteno u vojarni "5.gbr Slavonski Sokolovi" u Vinkovcima.

Glavninu snaga GOMBR-a čine pripadnici legendarnih, u Domovinskom ratu dokazanih Sokolova, Puma i Kuna. GOMBR je prošao dva velika preustroja, i to 2003. kad su se spajale dvije brojčano najjače gardijske brigade, Kune i Sokolovi, u novu 3. gardijsku oklopno-mehaniziranu brigadu, te 2007. godine.

Osnovna zadaća GOMBR-a jest obrana suvereniteta i državnog područja Republike Hrvatske, a osim toga najvažnija zadaća im je sudjelovanje u međunarodnim misijama pod okriljem NATO-a i UN-a. Tako su upravo pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade prvi sudjelovali u misiji UNDOF, gdje su na području Golanske visoravni nadzirali primirje između Izraela i Sirije. Sudjelovanje u misiji ISAF njihova je redovita aktivnost, a upravo glavnina snaga, i to više od 150 pripadnika 13. HRVCON-u, dolazi iz sastava GOMBR-a.

Ustrojstvo[uredi | uredi kôd]

Gardijska oklopno-mehanizirana brigada u svom sastavu ima dvije mehanizirane te po jednu tenkovsku i oklopnu bojnu. Uz te četiri, ima još, Topničko-raketnu i Inženjerijsku bojnu te Bojnu PZO-a, kao i četiri satnije - Zapovjednu, Izvidničku i Logističku, Satniju veze te Zapovjedništvo brigade sa Stožerom zapovjedništva.

Struktura Gardijske oklopno-mehanizirana brigade:

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Hrvatskivojnik.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet iz internetskog izdanja časopisa Hrvatski vojnik. Vidi Dopuštenje Hrvatskog vojnika za Wikipediju na hrvatskome jeziku.

  1. predsjednik.hr pristupljeno 1.7.2009.
  2. Mijo Validžić novi zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, radio.hrt.hr/radio-osijek, pristupljeno 30. siječnja 2019.