Georg Brandt

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Georg Brandt
Rođenje 26. lipnja 1694.
Mjesto rođenja Riddarhyttan, Skinnskatteberg, Västmanland, Švedska
Smrt 29. travnja 1768.
Stockholm, Švedska
Narodnost Šveđanin
Polje kemija
mineralogija
Institucija Sveučilište u Uppsali
Poznat po otkriću kobalta

Georg Brandt (Riddarhyttan, 26. lipnja 1694. - Stockholm, 29. travnja 1768.) bio je švedski kemičar i mineralog zaslužan za otkriće kobalta 1735. godine. Bio je prva osoba koja je otkrila metal nepoznat u antičkome dobu.

Životopis[uredi VE | uredi]

Brandt se rodio u Riddarhyttanu, u župi Skinnskatteberg u Županiji Västmanland u Švedskoj kao sin Jurgena Brandta, vlasnika rudnika i ljekarnika, i Katarine Ysing. Bio je profesor kemije na Sveučilištu u Uppsali, a preminuo je u Stockholmu. Pokazao je da je kobalt izvor plave boje kod stakla, a ne bizmut kao što se prije smatralo (kobalt i bizmut najčešće su se pojavljivali u istoj rudi).

Oko 1741. godine je napisao: "Kao što postoji šest vrsta metala, isto sam tako pouzdanim eksperimentima pokazao (...) da postoji i šest vrsta polumetala: novi polumetal, nazvan kobalt (u prirodi se nalazi u rudama), živa, bizmut, cink te antimon i arsen (u prirodi se također nalaze u rudama)."

Brandt je pokazao šest načina kako razlikovati bizmut od kobalta zbog toga što su se najčešće pojavljivali u istim rudama:

  1. bizmut se lomi, a kobalt više nalikuje pravome metalu
  2. pri njihovu spajanju ne dolazi do miješanja već se slažu kao badem i njegova ljuska
  3. pri gorenju rude kobalta i alkalijskih elemenata nastaje plavi plin poznat kao zaffera, sasre ili smalt; kod bizmuta to nije slučaj
  4. bizmut se lagano tali i ako ostaje talina, karbonati stvaraju žuti prah
  5. bizmut se stapa sa živom; kod rude kobalta to nije slučaj
  6. bizmut otopljen u nitratnoj kiselini sa nitroklorovodičnom kiselinom (aqua regia) daje bijeli talog kada se stavi u destiliranu vodu; ruda kobalta treba alkalijske metale za stvaranje taloga, a tada stvara tamne i crne taloge