Georg Christoph Lichtenberg

Izvor: Wikipedija
Georg Christoph Lichtenberg

Rođenje 1. srpnja 1742.
Ramstadt, Hessen, Njemačka
Smrt 24. veljače 1799.
Göttingen, Njemačka
Državljanstvo Nijemac
Polje Fizika, aforizam
Alma mater Sveučilište u Göttingenu
Poznat po Lichtenbergove figure
Pozitivni električni naboj
Portal o životopisima

Georg Christoph Lichtenberg, pseudonim Emanuel Candidus i Conrad Photorin (Ober Ramstadt pokraj Darmstadta, 1. srpnja 1742. – Göttingen, 24. veljače 1799.), njemački fizičar i književnik. Profesor fizike u Göttingenu. Poznat u području elektriciteta po takozvanim Lichtenbergovim figurama. Objavljivao prirodoslovne i filozofske članke, zajedljive kritike i duhovite aforizme. Izrugivao se sentimentalizmu, kultu genija i fiziognomici.[1] Lichtenberg nazvao je pozitivnim električni naboj nastao trljanjem stakla.

Lichtenbergove figure[uredi | uredi kôd]

Lichtenbergove figure su karakteristične figure koje nastaju kada električna iskra naiđe na površinu krutoga dielektrika, na primjer stakla. Figure se dobivaju tako da se površina dielektrika nakon izbijanja iskre pospe sumporom u prahu (takozvanim sumpornim cvijetom), koji će uz nju prionuti na onim mjestima kojima je prošla iskra. Figure su različita oblika, već prema tomu s koje je elektrode preskočila iskra, pa se razlikuju pozitivne i negativne Lichtenbergove figure.

Lichtenbergove figure.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Lichtenberg, Georg Christoph, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2017.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Georg Christoph Lichtenberg