Georg Hermann Quincke

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Georg Hermann Quincke
Georg quincke.jpg
Rođenje 19. studenog 1834.
Frankfurt na Odri, Njemačka
Smrt 13. siječnja 1924.
Heidelberg, Njemačka
Državljanstvo Nijemac
Polje Fizika
Institucija Sveučilište u Sankt Peterburgu
Poznat po Quinckeova cijev

Georg Hermann Quincke (Frankfurt na Odri, 19. studenog 1834. – Heidelberg, 13. siječnja 1924.), njemački fizičar. Profesor u Berlinu, Würzburgu i Heidelbergu. Bavio se akustikom, te kao prvi sustavno mjerio brzinu zvuka u plinovima. [1]

Quinckeova cijev[uredi | uredi kôd]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Quinckeova cijev
Quinckeova cijev.

Quinckeova cijev je uređaj ili mjerni instrument za mjerenje valne duljine λ zvuka i time brzine zvuka u plinovima. Sastoji se od dviju U-cijevi koje se mogu uvlačiti jedna u drugu, u kojima se nalazi neki plin. Izvor zvuka poznate frekvencije f postavi se s jedne strane cijevi, a s druge se osluškuje. Intenzitet ili jakost zvuka na mjestu osluškivanja ovisi o fazama s kojima zvučni valovi dolaze na to mjesto. Razlike u fazi nastaju zbog različitog puta koji zvučni valovi prevale. Uvlačenjem ili izvlačenjem U-cijevi taj se put mijenja i određuje se duljina puta između dvaju maksimuma ili minimuma, što odgovara valnoj duljini zvuka. Iz tako određene valne duljine i poznate frekvencije određuje se brzina zvuka v u plinu:

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Georg Hermann Quincke, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2016.