George Stibitz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

George Robert Stibitz (20. travnja 1904. - 31. siječnja 1995.) smatra se ocem modernih digitalnih računala. Bio je znanstvenik [Bell Labs]]a, 1930-tih i 1940-tih, poznat po svojim radovima na realizaciji Booleove logike digitalnih krugova uz uporabu releja.

Rođen je u York, Pennsylvania, završio je Denison University u Granvillu Ohio, magistrirao 1927. na Union College i doktorirao matematičku fiziku na Cornell University.

Računalo[uredi VE | uredi]

U studenom 1937. George Stibitz je radio u Bell Labs i izradio relejni kalkulator i nazvao ga "Model K" ( "K' kao kuhinjski stol, mjesto gdje ga je sklapao), koji je radio na principu binarnog zbrajanja. Bell Labsj je 1938. odobrio daljnja istraživanja na čelu s Gorgeom Stibitzom. Complex Number Calculator koji je dovršen 8. siječnja 1940. izračunavao je kompleksne brojeve. Demonstrirali su ga društvu American Mathematical Society na [Dartmouth College]] 11. rujna 1940. i tom je prigodom Stibitz koristio teleprinter za slanje naloga Complex Number Calculatoru u New York putem telefonske linije. Tako je to računalo postalo prvi stroj u povijesti kojim se upravljalo preko telefonske linije.

Stibitz je prijavio 38 patenata, pored onih iz Bell Labsa, postao je član Dartmouth Collegea 1964., a umirovio se 1983. Replika "Model K"a nalazi se u Smithsonian Institution i William Howard Doane knjižnici na Denison University.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]