Georgi Bončev

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Georgi Bončev
GeorgiBonchev.jpg
Državljanstvo Bugarska
Polje prirodoslovlje
Alma mater Sveučilište u Zagrebu

Georgi Bončev (bug. Георги Бончев Николов; Žeravna, Kotlevsko, 6. kolovoza 1866.Sofija, 7. ožujka 1955.), bugarski prirodoslovac (geolog).

Prirodoslovne znanosti učio je na Zagrebačkome sveučilištu, gdje je položio i doktorat. Disertacija mu je tiskana u Radu (Zagreb, 1893.) pod naslovom: Bichromat kalija : Revizija osnih elemenata. Godine 1891./1892. bio je asistentom na Zagrebačkom sveučilištu kod prof. Pilara. U Bugarskoj je služio najprije na srednjoj školi, a zatim je postao sveučilišnim profesorom u Sofiji i predstojnikom mineraloškoga, geološkoga i petrografskoga zavoda, te seizmografskoga državnog zavoda. Za Gorjanovićev Zbornik napisao je članak Eruptivno stanje u Bugarskoj (Zagreb, 1927.). Član je bugarske Akademije znanosti kao i nekih inozemnih akademija. Prigodom njegova četrdesetogodišnjega znanstvenog rada izdalo je 1933. bugarsko prirodoslovno društvo njemu u čast jubilarni Zbornik.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Franjo Bučar: Bončev, Georgi, U enciklopediji: Mate Ujević, gl. ur., Hrvatska enciklopedija, III. sv. : Boja – Cleveland, Zagreb : Naklada Hrvatskog izdavalačkog bibliografskog zavoda, 1942., str. 60.

Nuvola apps bookcase.pngOvaj članak uključuje tekst iz Hrvatske enciklopedije, objavljivane od 1941. do 1945. godine, koja je javno dobro.