Gino Paoli

Izvor: Wikipedija
Gino Paoli
Gino Paoli (2003.)
Ime u rodnom listuGino Paoli
Rođen/a23. rujna 1934.
Monfalcone, Italija
Žanr/ovipop
Djelatno razdoblje1959. -

Gino Paoli (Monfalcone, 23. rujna 1934.), talijanski kantautor. Autor je nekoliko klasika talijanske glazbe, poput "Il cielo in una stanza", "Che cosa c'è", "Senza fine" i "Sapore di sale".

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Monfalconeu, ali se sa samo nekoliko mjeseci s obitelji seli u Genovu. Tijekom 1960-ih i 1970-ih, uz Luigija Tenca, Sergija Endriga i Fabrizija De Andréa, jedan je od istaknutijih kantautora genoveške škole (tal. Scuola genovese). Paoli je veliki utjecaj imao na stvaralaštvo hrvatskog glazbenika Arsena Dedića s kojim je bio prijatelj.[1]

Svoj debitantski album, jednostavno nazvan, "Gino Paoli" izdao je 1961. godine. Tijekom karijere izdao je više od 40 albuma.[2] Autor je brojnih pjesama koje su izveli drugi izvođači. Na početku karijere posebice je surađivao s Minom i Ornellom Vanoni, a kasnije je pisao i za Claudija Villu, Luigija Tenca, Giannija Morandija, Patty Pravo, i mnoge druge.

Bavio se i politikom, 1987. postaje zastupnik u talijanskom Zastupničkom domu ispred Komunističke partije. Politiku napušta 1992. godine nakon čega se posvećuje glazbi.

Iz veze s glumicom Stefanijom Sandrelli dobio je kćer Amandu koja je također glumica. Dvaput je bio u braku, iz prvog braka ima jednog, a iz drugog dvojicu sinova.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Yugopapir (Živorad Tasić): Arsen, sasvim osobno: Moj autorski rad me čuva od kobne pripadnosti estradi, index.hr, preuzeto 16. studenog 2016.
  2. Gino Paoli, discogs.com, preuzeto 16. studenog 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]