Gladijus

Izvor: Wikipedija
Gladius
Uncrossed gladius.jpg
Replika.
Vrsta Mač
Država podrijetla Antički Rim

ranije u keltskoj Europi

Povijest uporabe
U službi 4. st. pr. Kr. - 3. st.
U uporabi u Legije u Rimskoj službi, još neke druge snage pod utjecajem Rimljana
Ratovi Rimska Republika i Rimsko Carstvo
Povijest proizvodnje
Inačice Pugio

Spatha

Dužina 64 - 81 cm (dužina oštrice 60 - 68 cm)
Masa 1,2 - 1,6 kg
Širina 4 - 8 cm

Gladius (lat.: glădĭus) je latinska riječ za mač i korištena je da predstavlja primarni mač vojske antičkog Rima. Raniji rimski mačevi su bili slični onima koji su koristili Grci. Od 3. stoljeća pr. Kr. su Rimljani usvajali mačeve slične onima koji su koristili Keltiberci i drugi tijekom ranog dijela osvajanja Hispanije. Taj mač je bio poznat pod imenom Gladius Hispaniensis, ili "španjolski mač".[1]

Skroz opremljeni rimski legionar je imao štit (scutum), koplje (hasta ili pilum), mač (gladius), često i nož (pugio). Uobičajeno, koplje se bacalo da bi se onesposobio štit neprijatelja prije bliske borbe, u čemu bi gladius onda nastupao. Sve vrste gladiusa su prikladne za sječenje i ubadanje. Drška se izrađivala od kosti (slonovače) i drveta, a oštrica od čelika.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Penrose, Jane, Rim i njegovi neprijatelji: Carstvo stvoreno i uništeno ratom, Izdavaštvo Osprey, 2008., ISBN 1-84603-336-5., str. 121. - 122.


Tank template.svg Nedovršeni članak Gladijus koji govori o ratovanju ili oružju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.