Kazalište Globe

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Globe)
Suvremena rekonstrukcija Kazališta Globe u Londonu

Kazalište Globe (engl. Globe Theatre) najčešće se odnosi na tri kazališta u Londonu koja su vezana uz Williama Shakespearea.

  1. Izvorni Globe, koji je 1599. sagradila glumačka družina kojoj je pripadao i Shakespeare, uništeno u požaru 1613.
  2. Globe je ponovno izgrađen 1614., zatvoren 1642., srušen 1644.
  3. Suvremena rekonstrukcija izvornoga Globea, imena Shakespeare's Globe Theatre, otvorena 1997.

Izvorno kazalište[uredi | uredi kôd]

Izvorni Globe bio je elizabetinsko kazalište izgrađeno u Southwarku, na sjevernoj strani Temze, u području poznato kao Bankside. Bilo je jedno od većih kazališta na tom području, ostala su bila Swan (»Labud«), The Rose (»Ruža«) i The Hope (»Nada«). Globe je bio u vlasništvu glumačke družbe, uključujući Shakespearea, i Richarda Burbagea te njegova brata Cuthberta, i bilo je glavna scena skupine. Mnoge od Shakespearovih drame napisanih nakon 1599. postavljene su u Globeu, uključujući Julija Cezara, Macbetha, Othella, Kralja Leara i Hamleta.

Globe je sagrađen 1599. koristeći drvo od starijega kazališta, The Theatre (»Kazalište«), koje je sagradio otac Richarda Burbagea, James Burbage, u Shoreditchu 1576. Burbageovi su izvorno imali dvadesetogodišnji zakup mjesta na kojem je Kazalište bilo sagrađeno.

Prvi Globe izgorio je 1613., zbog topa korištena za posebne efekte tijekom izvođenja Henrika VIII., koji je zapalio krov kazališta. Kazalište je nanovo izgrađeno, ovaj put sa zaštitnim krovom te ponovno otvoreno u srpnju 1614.

Poput ostalih kazališta, Globe su zatvorili Puritanci 1642. Uništeno je 1644. Njegov točan položaj bio je nepoznat do otkrivenja ostataka njegovih temelja 1989. ispod Anchor Terracea u Park Streetu.

Izgled Globea[uredi | uredi kôd]

Globeove točne dimenzije su bile izrađene od raznih stručnjaka tokom zadnja 2 stoljeća. Dokazi pokazuju da je imalo 3 kata, amfiteatar na otvorenom koji je moglo dočekati 3000 gostiju. U jednoj od drama (the history Henry V), opisano je kao "ovo drveno O" te prikazano kao okrugla zgrada. Neki pretpostavljaju da je zgrada bila kružna, dok ostali smatraju da je izgledalo poput osmerokuta. Arheološki dokazi pokazuju da je imalo 20 strana.

U području zvanom „dvorište” stajali su gledatelji. Oko tog dvorišta bila su sjedišta na trima razinama, koja su bila skuplja od stajaćih mjesta: prve dvije raznice zvane su The Twopenny Rooms („mjesta za dva penija”), a gornja razina The Penny Gallery.

Pozornica je bila u polovici otvorena dvorišta. Na toj pozornici bila su skrivena dvoja vrata kroz koja su izvođači ulazili ispod pozornice. Često je taj dio ispod pozornice bio zvan »pakao«, jer su likovi nadnaravnih bića u predstavama (poput duha iz Hamleta) ulazila i izlazila kroz ta vrata.

Veliki stupovi podupirali su krov sa svake strane pozornice. Ti stropovi su se nazivali »rajevima« i najvjerojatnije je bilo oslikano motivima neba. A skrivena vrata u rajevima omogućavala su izvođačima „let” ili uporabu nekih oblika užeta.

Stražnji zid pozornice sastavljen je od triju vrata na prvom katu i balkona na drugom. Vrata su vodila u stražnji dio gdje su se glumci odijevali i čekali svoj ulazak. Balkon je bio ispunjen glazbenicima i mogao se koristiti za dijelove predstava koji su se odvijali iznad tla, kao balkonska scena u Romeu i Juliji. Također, mogla je biti korištena kao Lord's Room (»Gospodska soba«), gdje su bogatiji posjetitelji mogli platiti sjedalo – više kako bi bili viđeni negoli gledali predstavu, s obzirom na to da su se nalazili iza glumaca.

Ponovno izgrađeno Kazalište Globe

Suvremeni Globe[uredi | uredi kôd]

Na nagovor Sama Wanamakera, novi Globe izgrađen je po elizabetinskom planu. Otvoren je 1997. pod imenom „Shakespeareovo kazalište Globe” (Shakespeare's Globe Theatre) te djeluje kao ljetno kazalište (od svibnja do listopada). Mark Rylance bio je prvi umjetnički direktor suvremenoga Globea. Poslije deset godina, Dominic Dromgoole preuzeo je vodstvo 2006.

Novo kazalište izgrađeno je na izvornom mjestu poslije Velikog požara 1666. Kao i u izvornom kazalištu, pozornica i gledatelji su na otvorenom. Drame su izvođene ljeti; u zimi je bilo korišteno za edukaciju i razgledavanje.

Iako je građeno prema starom Globeu, dodane su prskalice za slučaj požara te je dodan dio za posjetitelje i predvorje. Kazalište je izgrađeno za 1500 posjetitelja, upola manje nego elizabetinski Globe.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Kazalište Globe