Globe kazalište

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Moderna rekonstrukcija kazališta Globe u Londonu

Globe kazalište se najčešće odnosi na tri kazališta u Londonu koja su vezana uz Williama Shakespearea.

  1. Originalni Globe, kojeg je 1599. sagradila glumačka družina kojoj je Shakespeare pripadao i uništeno u požaru 1613.
  2. Globe je ponovno izgrađen 1614., zatvoreno 1642, uništeno 1644.
  3. Moderna rekonstrukcija originalnog Globe-a, imena 'Shakespeare's Globe Theatre', otvorenog 1997.

Originalni Globeovi[uredi | uredi kôd]

Originalni Globe je bio Elizabetinsko kazalište izgrađeno u Southwarku, na sjevernoj strani Temze, u području poznato kao Bankside. Bilo je jedno od većih kazališta na tom području, ostala su bila Swan, The Rose i The Hope. Globe je bio u vlasništvu grupe glumaca, koji su bili kolege u Lord Chamberlain's Men (kasnije su postali King's Men), uključujući Shakespearea, i Richarda Burbagea te njegova brata Cuthberta, i bilo je glavna scena skupine. Mnoge od Shakespearovih poslije-1599. drame su originalno iscenirane u Globeu, uključujući Julija Cezara, Macbetha, Othella, Kralja Leara i Hamleta.

Globe je sagrađen 1599. koristeći drvo od ranijeg kazališta, The Theatre, koje je sagradio otac Richarda Burbagea, James Burbage, u Shoreditchu 1576. Burbageovi su originalno imali 20-godišnji zakup mjesta na kojem je Kazalište bilo sagrađeno. Kada je zakup istekao, oni su prenosili dio po dio do Temze gdje su sagradili Globe.

Prvi Globe je izgorio 1613, od vatrenog materijala iz topa korištenog za specijalne efekte tijekom izvođenja "Henrika VIII." koji je zapalio krov kazališta. Odmah je opet izgrađeno, ovaj put sa zaštićenim krovom te ponovno otvoreno u srpnju 1614.

Poput ostalih kazališta, Globe su zatvorili Puritanci 1642. Bilo je uništeno 1644. da se napravi mjesta za stambeni objekt. Njegova točna lokacija je bila nepoznata dok ostaci njegovih temelja nisu bili otkriveni 1989. ispod Anchor Terrace u Park Streetu. Tamo možda ima još ostataka, ali su zgrade u Park Streetu zaštićene te se nisu smjele dirati.

Izgled Globea[uredi | uredi kôd]

Globeove točne dimenzije su bile izrađene od raznih stručnjaka tokom zadnja 2 stoljeća. Dokazi pokazuju da je imalo 3 kata, amfiteatar na otvorenom koji je moglo dočekati 3000 gostiju. U jednoj od drama (the history Henry V), opisano je kao "ovo drveno O" te prikazano kao okrugla zgrada. Neki pretpostavljaju da je zgrada bila kružna, dok ostali smatraju da je izgledalo poput osmerokuta. Arheološki dokazi pokazuju da je imalo 20 strana.

Bilo je područje zvano «dvorište» gdje su ljudi mogli stajati i gledali predstavu. Oko tog dvorišta bila su 3 nivoa sjedišta, koja su bila skuplja od stajaćih mjesta: prva dva su bila zvana The Twopenny Rooms a gornji nivo je bilo zvan The Penny Gallery.

Pozornica je bila u polovici otvorenog dvorišta. Na toj pozornici, bila su skrivena vrata kroz koja su izvođači ulazili ispod pozornice. Bila su još jedna skrivena vrata u stražnjem dijelu pozornice koja su bilo korištena za istu svrhu. Često je taj dio ispod pozornice bio zvan «pakao», jer su nadnaravna bića (poput duha iz Hamleta) ulazila i izlazila kroz ta vrata.

Veliki stupovi podupirali su krov sa svake strane pozornice. Ti stropovi su se nazivali 'rajevi' i najvjerojatnije je bilo oslikano motivima neba. A skrivena vrata u rajevima omogućavala su izvođačima da «lete» ili decentna korištenja nekih oblika užeta.

Stražnji zid pozornice sastavljen od 3 vrata na prvom katu i balkon na drugom. Vrata su vodila u stražnji dio gdje su se glumci oblačili i čekali svoj ulazak. Balkon je bio ispunjen glazbenicima i mogao se koristiti da dijelove koji su trebali biti više, kao balkonska scena u Romeu i Juliji. Također, mogla je biti korištena kao Lord's Room, gdje su bogatiji posjetioci mogli platiti da sjede – više da budu viđeni nego da gledaju predstavu, pošto bi bili iza glumaca.

Ponovno izgrađeno kazalište Globe

Moderni Globe[uredi | uredi kôd]

Na nagovor Sama Wanamakera, novi Globe je bio izgrađen po elizabetinskom planu. Otvoreno je 1997. pod imenom "Shakespeareovo kazalište Globe" (Shakespeare's Globe Theatre) i sad drže predstave cijelo ljeto (od svibnja do listopada). Mark Rylance je bio prvi umjetnički direktor modernog Globea 1995. Poslije 10 godina, Dominic Dromgoole preuzeo je vodstvo 2006.

Novo kazalište sagrađeno na originalnom mjestu poslije Velikog požara 1666. Kao original, scena i gledatelji su vani. Drame su izvođene ljeti; u zimi je bilo korišteno za edukaciju i razgledavanje.

Iako je rađeno po originalnom planu, promijenili su ga na taj način da su dodali prskalice za slučaj požara te djelomice dio za posjetioce i moderno predvorje. Dodatno, samo je 1500 posjetitelja bilo moguće, suprotno 3,000 u Shakespeareovo doba.(Elizabetanci su se manje brinuli za osobni prostor nego moderni posjetitelji)

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Kazalište Globe