Prijeđi na sadržaj

Glomerulonefritis

Izvor: Wikipedija
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10-CM N08, N05 Uredi na Wikipodatcima
MeSH D005921 Uredi na Wikipodatcima

Glomerulonefritis (GN) je bolest bubrega koju karakterizira upala glomerula, a zahvaćeno može biti i tubulointersticijsko područje i male krvne žile. GN se klinički može manifestirati kao hematurija i/ili proteinurija, kao nefrotski sindrom ili nefritički sindrom, kao akutno zatajenje bubrega ili kronično zatajenje bubrega.

Glomerulonefritisi se prema patolohistološkom nalazu mogu klasificirati u nekoliko morfoloških oblik, koji se mogu grubo podijeliti na neproliferativne i proliferativne GN. Važnost otkrivanja morfološkog oblika je u tome što pojedini oblik ima određeni klinički tijek i način liječenja. GN može biti primaran (bolest bubrega), i sekundaran kao posljedica infekcija, lijekova, ili sustavnih bolesti koje zahvaćaju bubreg.

Morfološka klasifikacija GN

[uredi | uredi kôd]

Osnovna gruba podjela primarnih GN na neproliferativne i proliferativne se bazira ne kriteriju proliferacije stanica glomerula. Proliferativni GN se dalje dijele ovisno o vrsti stanica glomerula koje proliferiraju:

Klinička slika

[uredi | uredi kôd]

Primarni GN se mogu prezetirati određenim kliničkim slikama, a neliječenje bolesti najčešće dovodi do zatajenja bubrega. Najčešće kliničke slike su:

Nedovršeni članak Glomerulonefritis koji govori o bolesti ili poremećaju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez savjetovanja s liječnikom!