Gnom

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jedna od ilustracija gnoma

Gnomi su izmišljena bića koja se često pojavljuju u fantastičnim romanima. Najčešće oni predstavljaju mala stvorenja koja žive na ili pod zemljom. Često ih se poistovjećuje sa vrtnim patuljcima, pa su oni nerijetko zamišljeni kao mali bradati čovječuljci u odjeći čarobnjaka.

U trilogiji Gospodar prstenova su predstavljeni kao stidljive dobroćudne kreacije koje žive ispod zemlje. Prema Tolkienu, oni su sjajni mehaničari i inženjeri. Stvaraju mnoge strojeve. Njihovo glavno vozilo su mehanički hodači. Njihov grad su uništila podzemna čudovišta i od tada žive sa patuljcima.

Također se pojavljuju i u romanima Harry Potter. J. K. Rowling ih je predstavila kao male priglupe stvorove smećkaste kože i glave oblika krumpira koji žive u velikim vrtovima. Obično žive u grupama i nemaju magične sposobnosti. Rowlingova spominje proces razgnomljavanja, odnosno, čišćenja vrtova od gnoma. Razgnomljavanje se vrši tako što se uzme gnom, zavitla se njime i baci se što dalje, tako da se ne zna sam vratiti u svoje sklonište. Također spominje da se to treba brzo uraditi jer bi inače gnom ugrizao svojim malim, ali oštrim zubićima osobu koja razgnomljava vrt.