Gospodari svemira: Otkriće

Izvor: Wikipedija
Gospodari svemira: Otkriće
Plakat animiranog serijala
Naslov izvornika
Masters of the Universe: Revelation
Formatfantazija
znanstvena fantastika
AutorAdam Conarroe
Patrick Stannard
RazvojAdam Conarroe
Patrick Stannard
GlazbaBear McCreary
GlumciChris Wood
Mark Hamill
Sarah Michelle Gellar
Liam Cunningham
Lena Headey
Država podrijetla SAD
Jezikengleski jezik
Broj epizoda10
Broj sezona1
Produkcija
ProducentSusan Corbin
Izvršni producent(i)Kevin Smith
Ted Biaselli
Adam Bonnett
Rob David
Christopher Keenan
Frederic Soulie
UrednikDavid Howe
Lauren Aptekar
Trajanje epizode24-27 min
Prikazivanje
TV kućaPowerhouse Animation Studios
Mattel Television
Netflix
U HrvatskojNetflix
Emitiranje23. srpnja23. studenoga 2021.
Nasljednik
Masters of the Universe: Revolution
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Gospodari svemira: Otkriće (eng. Masters of the Universe: Revelation), američka animirana serija koju su 2021. godine producirali Kevin Smith i Powerhouse Animation Studios. Serija je nastavak originalne Filmationove serije He-Man i Gospodari svemira (1983. - 1985.) i zato se reklamirala kao prva nova serija iz franšize Gospodari svemira izdana nakon 40 godina, ignorirajući seriju i događaje iz Nove pustolovine He-Mana (1989. - 1991.) te novu verziju serije He-Man i Gospodari svemira (2002. - 2004.) koju je distribuirao Cartoon Network preko svoje platforme.

Seriju je distribuirao Netflix u dva dijela; prvi u srpnju, a drugi u studenom 2021. godine. Svaki dio sastojao se od pet epizoda koje bi zajedno trebale tvoriti prvu sezonu serije, ali često se uzimaju kao prva i druga sezona. U lipnju 2022. godine najavljen je nastavak serije pod nazivom Masters of the Universe: Revolution

Netflixova serija je napravljena u ozbiljnijem i mračnijem tonu u odnosu na original iz 1980-ih te je poglavito namjenjena dugogodišnjim obožavateljima franšize i originalne serije. Istodobno s razvitkom ove serije, Netflix je najavio i drugu animiranu seriju, He-Man i Gospodari svemira, koja je emitirana također 2021. godine i koja je mnogo više orijentirana na mlađu publiku i potencijalne nove obožavatelje te se definira kao reboot, koji iznova, ali na suvremeni način prikazuje priču i događaje iz franšize.

Početkom 2024. izašla je druga sezona animiranog serijala, treći dio ukupno, pod nazivom Gospodari svemira: Revolucija u kojoj se priča vrti oko invazije Hordakove Horde na Eterniju i tajne Skeletorova porijekla.

Radnja serije[uredi | uredi kôd]

Zli gospodar Skeletor izvršio je još jedan u nizu napada na dvorac Siva Lubanja, ali ovaj put je uspješno osvojio dvorac i zarobio Čarobnicu. U pokušaju da poraze Skeletora i njegove Zle ratnike, He-Man i Herojski ratnici krenuli su u obračun, ali tijekom sukoba u dvorcu Siva Lubanja došlo je do proboja Kristalne sfere koja čuva u sebi svu moć Eternije i svemira, što je za posljedicu imalo smrt i uništenje He-Mana i Skeletora. Međutim, u trenutku dok je He-Man pokušavao zadržati Kristalnu sferu od proboja služeći se snagom svog Mača Moći, energija Kristalne sfere mu je iscrpila moći te se pred Teelinim, Skeletorovim i Evil-Lyninim očima preobrazio natrag u princa Adama. U sljedećem trenutku eksplozija je uništila He-Mana i Skeletora, a s nestankom Kristalne sfere nestala je i sva magija na planeti Eterniji.

Poslije He-Manove smrti, svi u kraljevskoj palači doznali su njegov stvarni identitet. Kada je doznao da je izgubio sina, kralj Randor je oduzeo Man-At-Armsu sve časti i protjerao ga iz palače i Eternosa te mu zaprijetio smrću ukoliko se ikada vrati. Teela je, bijesna što je na taj način doznala da je He-Man bio zapravo princ Adam, dala ostavku na svoju dužnost kapetanice dvorske straže i otišla iz Eternosa. Istovremeno, kralj Randor je zamjerio svojoj supruzi, kraljici Marleni, koja je uvijek sumnjala da je njen sin Adam junak Eternije.

Nestankom Skeletora nije u potpunosti nestao sukob na Eterniji, jer je dio njegovih pristalica oformio tehnicističku sektu i počeo obožavati tajanstvenu Glavnu ploču. Vođe sekte bili u Tri-Klops i Trap Jaw, a sekta je napadala svakoga tko je crpio i koristio posljednje količine magije na Eterniji, jer se sekta zalagala za dominaciju visoke tehnologije nad magijom.

Glasovi[uredi | uredi kôd]

  • Alan Oppenheimer - Moss-Man
  • Justin Long - Roboto
  • Tony Todd - Scare-Glow
  • Phil LaMarr - He-Ro, Spikor
  • Cree Summer - Svećenica, Kuduk
  • Harley Quinn Smith - Illena
  • Tiffany Smith - Andra
  • Dennis Haysbert - Kralj Grayskull
  • Adam Gifford - Vikor
  • Jay Tavare - Wun-Dar
  • Method Man - Clamp-Champ
  • Ralph Garman - Fisto
  • Kevin Smith - Goatman, Pigboy
  • Danny Trejo - Ram-Man
  • Dee Bradley Baker - Divlji He-Man, malena Teela

Popis epizoda[uredi | uredi kôd]

Prva sezona se sastoji od dva dijela, od kojeg svaki ima po pet epizoda, što je ukupno deset epizoda po sezoni. Međutim, dijelovi prve sezone su okarakterizirani kao prva i druga sezona, premda se zapravo radi o jednoj sezoni podijeljenoj u dva dijela.

Sezona 1.[uredi | uredi kôd]

(2021.)
Br. epizode Br. u seriji Izvorni naslov epizode Hrvatski naslov epizode Režija Scenarij datum prikazivanja*
1 1 "The Power of Grayskull" Moć Sive Lubanje Adam Conarroe i Patrick Stannard Kevin Smith 23. studenog 2021.
2 2 "The Poisoned Chalice" Otrovani kalež Adam Conarroe i Patrick Stannard Diya Mishra 23. studenog 2021.
3 3 "The Most Dangerous Man in Eternia"  Najopasniji čovjek na Eterniji Adam Conarroe i Patrick Stannard Marc Bernardin 23. studenog 2021.
4 4 "Land of the Dead" Zemlja mrtvih Adam Conarroe i Patrick Stannard Tim Sheridan 23. studenog 2021.
5 5 "The Forge at the Forest of Forever" Kovačnica kod Beskrajne šume Adam Conarroe i Patrick Stannard Eric Carrasco 23. studenog 2021.
6 1 "Cleaved in Twain" Rascijepljen na dvoje Adam Conarroe i Patrick Stannard Eric Carrasco i Kevin Smith 23. studenog 2021.
7 2 "Reason and Blood" Razum i krv Adam Conarroe i Patrick Stannard Tim Sheridan 23. studenog 2021.
8 3 "The Gutter Rat" Štakorica iz kanalizacije Adam Conarroe i Patrick Stannard Diya Mishra 23. studenog 2021.
9 4 "Hope, for a Destination" Nada i cilj Adam Conarroe i Patrick Stannard Tim Sheridan 23. studenog 2021.
10 5 "Comes with Everything You See Here" Junaci Adam Conarroe i Patrick Stannard Eric Carrasco 23. studenog 2021.

Kritika[uredi | uredi kôd]

Premda su dugogodišnji obožavatelji franšize Gospodari svemira izražavali svoje negodovanje oko formuliranja same priče i načina pristupa pojedinim likovima, osobito u kontekstu davanja izraženije uloge u radnji Teeli na uštrb glavnog junaka franšize He-Mana, kritike prvog i drugog dijela sezone bile su veoma pozitivne. Na stranici Rotten Tomatoes oba dijela prve sezone imaju po 92% glasova.[1]

Nastavak[uredi | uredi kôd]

Netflix dovršava snimanje druge sezone serijala koje će biti prikazano pod nazivom "Gospodari svemira: Revolucija" (Masters of the Universe: Revolution). Radnja druge sezone uključuje napad Hordaka, vođe Zle Horde na Eterniju.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]



Nedovršeni članak Gospodari svemira: Otkriće koji govori o Gospodarima svemira treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.