Gospodin Verdoux

Izvor: Wikipedija
Gospodin Verdoux
Poster za reizdanje iz 1972.
Naslov izvornika
Monsieur Verdoux
RedateljCharles Chaplin
ProducentCharles Chaplin
ScenaristOrson Welles (ideja)
Charles Chaplin
Glavne ulogeCharles Chaplin
GlazbaCharles Chaplin
SnimateljRoland Totheroh
Curt Courant (nepotpisan)
MontažaWillard Nico
DistributerUnited Artists (1947.)
Columbia Pictures (reizdanje iz 1972.)
Godina izdanja1947.
Trajanje104 min.
Država SAD
Jezikengleski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Gospodin Verdoux (eng. Monsieur Verdoux) je film Charlesa Chaplina iz 1947.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Film govori o nezaposlenom bankaru, Henriju Verdouxu i njegovim sociopatskim metodama zgrtanja novca. Iako odan i sposoban u poslu, Verdoux je otpušten. Kako bi priskrbio novac za svoju suprugu i dijete, ženi se s imućnim udovicama nakon čega ih ubija. Njegovi planovi se ruše nakon što dvije udovice naruše njegovu normalnu rutinu. Film završava s Verdouxom kojeg odvode na giljotinu u dvorištu zatvora nakon što se na suđenju branio riječima kako njegova djela nisu ništa gora od onih koje svakodnevno izvršavaju biznismeni i vojnici.

Produkcija[uredi | uredi kôd]

Scenarij za ovaj film, kojeg je originalno napisao Orson Welles, bio je inspiriran slučajem serijskog ubojice Henrija Desirea Landrua. Welles je namjeravao snimiti film s Chaplinom u glavnoj ulozi, ali Chaplin je odustao u zadnji tren, rekavši kako nikad nije radio pod redateljem te da ne misli ni početi. Umjesto toga, Chaplin je otkupio scenarij od Wellesa i prepravio neke dijelove, potpisavši Wellesa samo za ideju. Premisa filma je ta da je "ubojstvo logičan nastavak kapitalizma". Glavni junak ubija kako bi stekao novac i zbog toga on nije (u svojim očima) ubojica.

Druga priča kaže kako je Welles htio snimiti film s Chaplinom u glavnoj ulozi, ali scenarij nije bio napisan. Chaplin se, odlučivši da ne želi napisati scenarij s Wellesom, isključio, rekavši "Ako još nije napisan, nisam zainetersiran." Osim toga, Welles je inzistirao da ga se potpiše kao idejnog začetnika za Verdouxa ako on tako odluči nakon što pogleda film.

U Gospodinu Verdouxu, netipično za Chaplinove filmove, nastupaju neki poznati holivudski glumci, kao što su Martha Raye, William Frawley i Fritz Leiber. Kružile su glasine da se bivša Chaplinova glavna glumica Edna Purviance pojavila u maloj cameo ulozi. Chaplinov biograf David Robinson napisao je da se Purviance kratko vratila u Chaplin Studios i pripremala se za malu ulogu u filmu, ali se ipak nije pojavila ispred kamere.

Kritike[uredi | uredi kôd]

U filmu se ne pojavljuje Chaplinov slavni "Skitnica" pa je film slabo primljen u Americi nakon premijere. Veći uspjeh je postigao u Europi. Film se sa svojim mračnim temama nije uklapao u američku politički i kulturnu klimu tog vremena, a Chaplinova popularnost i javni imidž su pretrpjeli velike štete nakon nekoliko skandala i političkih kontroverzi prije premijere.

Na promociji filma se Chaplin suočio s neobično neprijateljski raspoloženim novinarima, a neki su ga i bojkotirali. Mračni humor, toliko različit od Chaplinove uobičajene sentimentalnosti, vjerojatno bolje prolazi danas. Unatoč slabim kritikama i komercijalnom neuspjehu, film je 1948. nominiran za Oscara za najbolji originalni scenarij.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]