Građanska koalicija Stop rizičnom spolnom odgoju

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Građanska koalicija "Stop rizičnom spolnom odgoju" osnovana je 11. siječnja 2007. Zastupa liberalni pristup spolnom odgoju, zasnovan na spoznajama suvremene seksologije.

Inicijativu je dala udruga CESI. Povod za okupljanje bilo je djelovanje udruge Grozd, koja u polemici oko spolnog odgoja u osnovnim i srednjim školama zastupa konzervativno stajalište, prema učenju Rimokatoličke crkve (Teologija tijela). Osnivači koalicije smataju »da je program Udruge GROZD po svom sadržaju protuustavan i opasan po javno zdravlje budući da promovira stavove spram spolnosti i prevencije spolno prenosivih infekcija koji su suprotni principima suvremenog javnog zdravstva te međunarodnim standardima dječjih i ljudskih prava.« Ujedno ocijenjuju da je javna politika reproduktivnog i seksualnog zdravlja i prava mladih, koju je hrvatska Vlada provodila prethodne dvije godine, krajnje promašena i neuspješna.

Koalicija ističe sljedeće ciljeve:

  1. Obustaviti eksperimentalno provođenje sadržaja vezanih uz područje ljudske spolnosti u okviru zdravstvenog odgoja i obrazovanja.
  2. Utjecati na obustavu neuspješne javne politike reproduktivnog i seksualnog zdravlja i prava mladih koju Vlada RH provodi već dvije godine.
  3. Osigurati provođenje jedinstvenog standardnog odgojno-obrazovnog programa o ljudskoj seksualnosti koji je utemeljen na znanstvenim činjenicama i u skladu s međunarodnim konvencijama i poveljama.

Do listopada 2007. Koaliciji su se pridružile 124 udruge, stranke i druge organizacije, te 241 osobe.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]