Građanski rat u Nepalu

Izvor: Wikipedija
Marksistički gerilci drže govor narodu, selo Piskar.

Nepalski građanski rat (među maoistima poznat pod nazivom Narodni rat Nepala) bio je vojni sukob koji je trajao u Nepalu od 1996. do 2006. godine, između monarhijske vlade na jednoj i Komunističke partije Nepala (maoista) na drugoj strani. Cilj maoista bio je svrgavanje kralja i uspostava Narodne republike Nepal.

Pozadina[uredi | uredi kôd]

Tijekom desetljeća borbe oporbenih grupa za veće slobode i demokraciju, Nepal je 1990. konačno postao ustavna monarhija. Međutim, kralj Birendra je zadržao mnoge ovlasti, a slobode su bile pravno nejasno definirane. Ova situacija je postpuno povećavala nestabilnost prve vlade. Naposljetku su se maoisti pobunili i pokrenuli sukob s vladom.

Sukob[uredi | uredi kôd]

KPN(m) je započela sukob 13. veljače 1996., upuštanjem Narodnooslobodilačke vojske Nepala u sukobe s vladinim trupama.

Procijenjeno je da je tijekom rata od 1996. do 2006. poginulo oko 13.000 osoba (više od 4.500 ubili su borci KPN(m), a 8.200 vladine snage[1]). Između 100.000 do 150.000 ljudi je izbjeglo sa konfliktnih područja u druge regije, uglavnom oko glavnog grada Katmandua.

Vođa KPN(m), Prachanda, je 21. studenog 2006. u Katmanduu zaključio mirovni sporazum s premijerom Girijom Prasadom Koiralom. Ovaj sporazum predviđa smanjenje maoističkih gerilaca i njihovu polaganu integraciju u redovnu vojsku i državne institucije. Pod pokroviteljstvom UN-a, 2007. je formiran Ustavotvorni parlament.

Kronologija[uredi | uredi kôd]

1996.[uredi | uredi kôd]

Početak građanskog rata u Nepalu 13. veljače.

1999.[uredi | uredi kôd]

Krishna Prachad Batarai postao premijer.

2001.[uredi | uredi kôd]

Princ Dipendra pobio svoju obitelji počinio samoubojstvo 1. lipnja. Njegov ujak, Gyanendra, okrunjen je za novog kralja.

Početak prvog ciklusa mirovnih pregovora u kolovozu.

Maoisti lansirali ofenzivu napavši ustanove policije i vojske u 42 distrikta.

2002.[uredi | uredi kôd]

Neuspjeh prvog ciklusa mirovnih pregovora u svibnju.

Velike borbe maoista protiv vladinih snaga kod Lisne Lekha tijekom svibnja, regija Rolpa.

2003.[uredi | uredi kôd]

Napad maoista na policijsku akademiju u Bhaluwangu.

2005.[uredi | uredi kôd]

Gyanendra raspustio parlament i preuzeo sve ovlasti. Pobuna protiv kralja raste, dok kraljevska vojska i policija uhićuje vođe oporbe, novinare, sindikaliste i borce za ljudska prava.

2006.[uredi | uredi kôd]

Veliki opći štrajk je pokrenut 6. travnja u Katmanduu i traje nekoliko tjedana. Nova nepalska vlada proglašava primirje. Parlament je u narednim tjednima izglasao zakone koji su smanjili kraljeve ovlasti. Dana 21. studenog, potpisan je mirovni sporazum između vlade i maoističkog vođe Prachande. Maoistima je dozvoljeno da se uključe u vladu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ed Douglas. "Inside Nepal's Revolution..... (just to check..!!!)". National Geographic Magazine. str. 54, November 2005. Douglas lists the following figures: "Nepalis killed by Maoists from 1996 to 2005: 4,500. Nepalis killed by government in same period: 8,200."

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]