Grad duhova

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Grad Craco u regiji Basilicata, na jugu Italije. Napušten oko 1963. godine.

Grad duhova (engleski: ghost town) je izraz kojim se opisuje naselje, obično gradskog tipa, koje je iz raznih razloga izgubilo sve svoje stanovništvo. Razlozi za stvaranje gradova duhova su različiti, ali se uglavnom tiču procesa i događaja koji dugoročni opstanak zajednice čine nemogućim, previše teškim, neisplativim ili previše rizičnim za sigurnost. To mogu biti razni prirodni procesi kao što su skretanje toka rijeka ili klizanje tla, katastrofe kao što su potresi, poplave, ratovi i bezakonje, ali i ekonomski procesi.

Izraz grad duhova se ponekad koristi za gradove i druga naselja koja još uvijek imaju stanovnike, ali u daleko manjem broju nego što bi to sugerirao broj stambenih i drugih zgrada, odnosno opseg prometne i druge infrastrukture.

Najpoznatiji grad duhova na svijetu je Pripjat u Ukrajini, napušten za vrijeme černobilske katastrofe 1986. godine.

Zbog odrona golemih razmjera, Craco, u regiji Basilicata (Italija), je 1963. u potpunosti evakuiran. Te već nekoliko desetljeća oduševljava putnike i mnoge redatelje koji su ga odabrali za snimanje nekih scena iz njihovih filmova, kao Pasija redatelja Mela Gibsona i Zrno utjehe redatelja Marca Forstera.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Gradovi duhova