Gradski muzej Varaždin

Izvor: Wikipedija

Gradski muzej Varaždin ustanova je koja čuva, prikuplja i predstavlja duhovnu i materijalnu baštinu varaždinskoga područja. Uz prikupljanje i obradu građe, u muzeju se odvijaju i različiti programi, poput likovnih i tematskih izložaba, koncerata, kazališnih predstava, književnih manifestacija, stručnih skupova, pa i komercijalnih manifestacija (auto-showovi ili modne revije).

Stari grad Varaždin
Palača Herzer
Palača Sermage

Povijest[uredi | uredi kôd]

Gradski muzej Varaždin utemeljen je na poticaj Varaždinskoga muzealnog društva i otvoren za posjetitelje 16. studenoga 1925. godine, u prostoru utvrde Stari grad. Prvotni postav sačinjavali su predmeti iz donacija poznatih varaždinskih obitelji. Tijekom godina građa se povećavala i oformljeni su odjeli s brojnim zbirkama.

Odjeli i zbirke[uredi | uredi kôd]

Muzej je smješten u nekoliko građevina u varaždinskoj povijesnoj jezgri: Starom gradu, palačama Prašinski-Sermage i Hercer, te Kuli stražarnici u kompleksu Staroga grada.

U muzeju postoje arheološki, povijesni, kulturnopovijesni, etnografski, entomološki i konzervatorsko-restauratorski odjel, te Galerija starih i novih majstora. U svakom od odjela postoji više zbirki.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]