Gravče na tavče

Izvor: Wikipedija
Gravče na tavče

Gravče na tavče u tradicionalnoj posudi

Podrijetlo
Regija/država Sjeverna Makedonija
Detalji
Temperatura jela toplo
Glavni sastojci grah, luk

Gravče na tavče (makedonski: Тавче гравче) je tradicionalno makedonsko jelo. Jelo se može naći u gotovo svim restoranima u Makedoniji i diljem svijeta gdje živi makedonska dijaspora, glavni sastojak jela je grah. Jelo se poslužuje u tradicionalnim glinenim posudama. Gravče na tavče smatra se nacionalnim jelom Makedonije. Jedan od najpoznatijih gravče na tavče je onaj na tetovski način.

Iako postoji nekoliko recepata za gravče na tavče glavni sastojci su grah, luk, ulje, crvena paprika, papar, sol i peršin.

Priprema[uredi | uredi kôd]

Prvo se nasjecka luk i poprži na vrućem ulju, a zatim se zalije s vodom te se nastavi pirjati na tihoj vatri još 15 min. Zatim se stavi narezana svježa paprika, nasjeckani češnjak, ljuta papričica i rajčica i sve zajedno pirja još 10 min. Na kraju se zaprži s mljevenom crvenom paprikom i brašnom, a zatim sve zalije s još 300 ml vode. Prethodno kuhani grah se stavi u zemljanu posudu, zatim pirjano povrće, začini te se pažljivo promješa. Po potrebi nalije se još vode, te se zapeče u pećnici. Poslužuje se toplo s ajvarom ili pinđurom. U pripremi se mogu koristiti suha rebra koja se skuhaju, a voda u kojoj su kuhana koristi se za podljevanje.[1]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Gravče na tavče. Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj. Pristupljeno 24. travnja 2016.