Gregory Olsen

Izvor: Wikipedija
Gregory Olsen
Gregory Olsen
Svemirski turist
 Državljanstvo Amerikanac
 Rođenje 20. travnja, 1945.
Brooklyn, New York
 Zanimanje1 Poduzetnik
 Rang svemirski turist
 Vrijeme u svemiru 9d 21h 15m
 Odabir 2005.
 Misije Soyuz TMA-7, Soyuz TMA-6
 1 trenutno ili prethodno.
Portal o životopisima

Gregory Hammond "Greg" Olsen (Brooklyn, New York, 20. travnja 1945.) je američki poduzetnik i znanstvenik najpoznatiji po tome što je u kolovozu 2005. postao treća osoba u povijesti koja je sama platila svoj put u svemir (svemirski turist).

Olsen je suosnivač i predsjednik tvrtke Sensors Unlimited Inc., koja razvija optoelektroničke uređaje kao što su osjetljive kamere za snimanje u bliskom-infracrvenom i kratkovalnom infracrvnom dijelu spektra. Jedan od važnijih klijenata njegove tvrtke je i NASA.

Olsen je trenutno predsjednik "GHO Ventures, LLC" iz Princeton, New Jersey, gdje se, između ostalog, bavi i populariziranjem znanosti i tehnologije kod djece.

Mladost i obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Olsen je diplomirao 1962. na Ridgefield Park High School u gradu Ridgefield Park, New Jersey. Nakon što su ga učitelji "otpisali" zbog loših ocjena u višoj školi, Olsen je planirao prijaviti se u vojsku, no kasnije se ipak prebacio na koledž, koji je završio s magna cum laude, uz višestruke diplome sa sveučilišta Fairleigh Dickinson. Kasnije je doktorirao na sveučilištu Virginia.

Let u svemir[uredi | uredi kôd]

Olsen je u svemir poletio u sklopu misije Soyuz TMA-7, 1. listopada 2005., a na Međunarodnu svemirsku postaju stigao 2 dana kasnije. Na Zemlju se vratio 10. kolovoza s letjelicom Soyuz TMA-6.

Olsen je time postao treća osoba u povijesti koja je sama platila svoje putovanje na Međunarodnu svemirsku postaju, nakon što su to prije njega učinili amerikanac Dennis Tito (2001.) i južnoafrikanac Mark Shuttleworth (2002.). Sva su trojica svoje putovanje organizirali preko tvrtke Space Adventures, Ltd. koja se bavi organizacijom privatnih letova u svemir.

Gregory Olsen je, kao i neki drugi "svemirski turisti", izrazio neslaganje s korištenjem naziva "svemirski turist", uz obrazloženje da je on za vrijeme svojeg boravka na Međunarodnoj svemirskoj postaji obavio i nekoliko znanstvenih eksperimenata iz područja daljinskog mjerenja i astronomije. Prilikom jedne neformalne prezentacije, Gregory Olsen je procijenio troškove svojeg leta u svemir na 20 milijuna dolara.

Suradnja s hrvatskim astronomima[uredi | uredi kôd]

Gregory Olsen odgovara na dječja pitanja u Splitu, u subotu, 25.8.2007., na drugom od ukupno 3 predavanja za djecu

Gregory Olsen je jedan od trojice astronauta koji je najavio dolazak u Split 24. – 26. kolovoza na međunarodni forum "Ljudski boravak u svemiru" koji se održava u sklopu Dalmatinskog Svemirskog Ljeta

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dr. Olsen's presentation at Hopewell Valley Regional High School, Pennington, New Jersey, USA on 26 April 2006.
  2. Dr. Olsen's presentation at Montgomery Township High School, Skillman, New Jersey, USA on 20 May 2006

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]