Gremlin Interactive

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Gremlin Interactive
Osnovana 1984.
Prestala postojati 2003.
Osnivač(i) Ian Stewart
Sjedište Sheffield, Ujedinjeno Kraljevstvo
Djelatnost(i) videoigre
Proizvodi Wanted: Monty Mole
Thing on a Spring
Premier Manager
Actua Soccer
Podružnice DMA Design (1996.-1999.)
Vlasnik Infogrames (1999.-2003.)

Gremlin Interactive (prije Gremlin Graphics) bio je britanski softver proizvođač, poznat po svojim videoigrama.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Tvrtku je osnovao Ian Stewart, 1984. godine kao Gremlin Graphics Software Ltd. 1994. je preimenovana u Gremlin Interactive. Raniji uspjesi tvrtke temeljili su se na videoigrama poput Wanted: Monty Mole za ZX Spectrum i Thing on a Spring za Commodore 64. Kao mnoge računalne tvrtke 80-ih, primarno tržište bilo im je od 8-bitnih konzola poput ZX Spectrum, Amstrad CPC, MSX i Commodore 64.

Gremlin je veliki uspjeh doživio 1990-ih sa Premier Manager serijalom i sa Actua Soccerom, prvom nogometnom 3D videoigrom. Daljnji su se uspjesi nizali sa igrama Lotus, Zool, Motorhead i Hardwar. Nakon Electronic Artsovog uspjeha sa podružnicom EA Sports, Gremlin je izdao nekoliko sportskih igara, poput Golfa, Tenisa and Hokeja na ledu i upotpunio Actua Sports serijal. Godine 1995., Gremlin je izdao auto-trkaću videoigr zvanu Fatal Racing.

1996., Gremlin Interactive je otkupio DMA Design, tvrtke koja je proizvela veliki Grand Theft Auto serijal.

1999. godine, Gremlina je otkupio Infogrames i preimenovao tvrtku u "Infogrames Sheffield House", uz odštetu od 21 milijun funti. Ipak, tvrtka je zatvorena 2003. godine, a njena zgrada u Sheffieldu je potom srušena.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]