Greta Thunberg

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Greta Thunberg (3. siječnja 2003.), je globalno poznata švedska okolišna aktivistica.

2018. godine je inicirala „Školski štrajk za klimu” (Skolstrejk för klimatet), koji je privukao svjetsku pažnju medija. Nakon toga je ona postala jedna od vodećih figura svjetskog pokreta za zaštitu okoliša, osobito u pogledu teme klimatskog globalnog zatopljenja.

Životopis[uredi VE | uredi]

Greta Thunberg je rođena 3.siječnja 2003. godine u Stockholmu, u umjetničkoj obitelji: majka joj je operna pjevačica Malena Ernman, a otac Svante Thunberg je glumac. Njen djed Olof Thunberg je također glumac, te režiser.[1]

Nakon što je počela pokazivati potištenost u uzrastu od 11 godina, dijagnosticiran joj je Aspergerov sindrom - blaži oblik autizma, koji se odlikuje smanjenim razumijevanjem ponašanja i emocija drugih ljudi, kompulzivnim ponašanjem i problemima u komunikaciji.[2] Izjavila je da zbog toga da govori samo kada je potrebno i da joj je zapravo korisno što se nalazi na autističnom spektru, naime da joj je dobro što svijet vidi „skoro potpuno crno i bijelo”, što da joj navodno omogućuje da prozre laži i razmišlja na drugačiji način.[3]

Izjavljuje da osjeća kao da "umire iznutra" ukoliko ne protestira za zaštitu okoliša.[4] Kako bi doprinijela smanjenju emisije ugljičnog dioksida, odlučila je ne letjeti avionom.[5] Prije toga, odlučila je postati veganka, te je nagovorila svoje roditelje da prestanu jesti meso, kako sama kaže, "tako što sam ih natjerala da se osjećaju krivima".[6]

Potaknuta požarima koji su širili za najtoplijeg ljeta u Švedskoj u zadnjih 26 godina, odlučila je 20. kolovoza 2018. da iz protesta neće ići u školu do predstojećih parlamentarnih izbora u Švedskoj 9. rujna. Nazvala je svoju akciju „Školski štrajk za klimu” (Skolstrejk för klimatet), sa zahtjevom da švedske vlasti poduzmu mjere za smanjenje emisije ugljičnog dioksida u toj zemlji. Postigla je veliki uspjeh prezentirajući svoju akciju preko društvenih mreža, te je od rujna 2018. godine pokrenula širom svijeta akciju u kojoj školska djeca petkom izostaju iz škole ili barem nose transparente sa zahtjevima za zaštitu okoliša; akcija je poznata pod imenom "Petci za budućnost" (eng. "Fridays for Future"). [7]

U samoj Švedskoj, Greta Thunberg je utjecala na smanjenje korištenja avioletova, pozivom na nemoralnost korištenja načina putovanja koji uzrokuje visoke emisije ugljičnog dioksida: kulturalna pojava je nazvana "flygskam", "sram zbog letenja".[8]

U travnju 2019. godine je Greti Thunberg omogućeno da održi govor pred zastupnicima Europskog parlamenta,[9] a u rujnu 2019. god. u Ujedinjenim narodima.[10]

G. Thunberg je u svibnju 2019. godine objavila zbirku svojih govora o klimi pod nazivom "No One Is Too Small to Make a Difference".[11]

Kritike[uredi VE | uredi]

Osim pozitivnih, Greta Thunberg privlači i negativne reakcije javnosti, te dio političara i političkih komentatora konzervativnih nazora smatra njeno djelovanje manipulacijom "zelenih" aktivista.[12] [13]

Nino Raspudić piše za "Večernji list" u rujnu 2019. god.: "Zašto je globalna oligarhija na pijedestal istaknula Gretu? Radi se o moralnoj ucjeni – ako se usudiš reći nešto protiv toga što s najistaknutije svjetske govornice propovijeda apsolutno neupućen i nekompetentan subjekt ti se iživljavaš nad jadnim djetetom i bešćutan si prema autističnoj curici... Greta je zbog svojih fiksacija natjerala roditelje na vegansku prehranu, špijunira majku i osuđuje je jer noću tajno pojede malo sira... Ona je suvremeni Pavlik Morozov, pa da već postoji eko-policija sigurno bi joj prijavila roditelje i otjerala ih na robiju jer su pojeli po krišku gaude. Između ostalog, natjerala je majku i da se odrekne karijere operne pjevačice jer to uključuje putovanje zrakoplovom, koji, znamo emitira CO₂. Greta roditeljima nije dala jesti i putovati, a sad bi maltretirala cijeli svijet, uvjerena da je apsolutno u pravu nakon što je u trenutku prosvjetljenja sve mistično shvatila. Bilo bi žalosno, da nije smiješno. Ogroman novac je u igri, a znamo već odavno kako se mafija svugdje sjatila oko otpada, eko-biznis je danas unosniji od kocke, droge, oružja ili građevine. Klimatski katastrofizam je najbolji način da se izvuku ogromna javna sredstva kojima će onda odabrani menadžerirati za spas planeta. Primjerice, Angela Merkel je, iako je Njemačka u zaštiti okoliša već po mnogo čemu uzorna, žurno donijela paket mjera vrijednih 100 milijardi eura koji će se potrošiti do 2030."[14]

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. Tinejdžerka (16) iz Švedske je prava zvezda u Davosu: Putovala je vozom 20 sati i spavala u šatoru na minus 18, da bi prenela važnu poruku (srpski). Telegraf.rs (24. siječnja 2019.) pristupljeno 25. rujna 2019.
 2. Eugene Scott (24. rujna 2019.). Response to Greta Thunberg is a reminder that no Trump critic is immune from attacks by president’s supporters (engleski). The Washington Post pristupljeno 25. rujna 2019.
 3. Katie O'Malley (23. travnja 2019.). GRETA THUNBERG SAYS ‘GIFT' OF ASPERGER SYNDROME HELPS HER SEE THROUGH ENVIRONMENT 'LIES' (engelski). Indepentent.co.uk pristupljeno 25. rujna 2019.
 4. David Crouch (1. rujna 2018.). The Swedish 15-year-old who's cutting class to fight the climate crisis (engleski). The Guardian pristupljeno 25. rujna 2019.
 5. Umair Irfan (1. kolovoza 2019.). Air travel is a huge contributor to climate change. A new global movement wants you to be ashamed to fly. (engleski). Vox pristupljeno 25. rujna 2019.
 6. Maria Chiorando (29. travnja 2019.). Environmentalist Greta Thunberg Made Her Parents Feel Guilty For Eating Meat And Dairy (engleski). PlantBasedNews pristupljeno 25. rujna 2019.
 7. Reuters (20. kolovoza 2019.). TIMELINE-How Greta Thunberg's climate strikes became a global movement in a year (engleski). Devdiscourse pristupljeno 25. rujna 2019.
 8. Lenny Coffez (5. rujna 2019.). FLYGSKAM: WHAT IS THE FLIGHT-SHAMING ENVIRONMENTAL MOVEMENT THAT’S SWEEPING EUROPE? (engeski). Independent.co.uk pristupljeno 25. rujna 2019.
 9. Olivia Rosane (17. travanj 2019.). Greta Thunberg Chastises European Parliament for Prioritizing Brexit Over Climate Change (engleski). EcoWatch pristupljeno 25. rujna 2019.
 10. Climate activist Greta Thunberg tells U.N. climate summit: "You have stolen my dreams" (engleski). CBS News (23. rujna 2019.) pristupljeno 25. rujna 2019.
 11. Rachel Hewitt (19. rujna 2019.). No One Is Too Small to Make a Difference review – Greta Thunberg’s vision (engleski). The Guardian pristupljeno 25. rujna 2019.
 12. Petar Stošić (25. rujna 2019.). Zašto konzervativci ne podnose Gretu Thunberg. Index.hr pristupljeno 25. rujna 2019.
 13. Marylou Magal (23. srpnja 2019.). Climat: l’invitation de Greta Thunberg à l’Assemblée divise les députés (francuski). Le Figaro pristupljeno 25. rujna 2019.
 14. Nino Raspudić (27. rujna 2019.). Gretenizam – zadnji stadij kapitalizma. Večernji list pristupljeno 29. rujna 2019.