Grgeč

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Disambig.svg Ovo je članak o ribljoj vrsti. Za podred u koji spada ova vrsta pogledajte Grgeči.
Grgeč
Abborre, Iduns kokbok.jpg
Status zaštite

Status iucn3.1 LC.svg

Status zaštite: Smanjeni rizik (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Podred: Percoidei
Porodica: Percidae
Rod: Perca
Vrsta: P. fluviatilis
Dvojno ime
Perca fluviatilis
Linnaeus, 1758
Raspon
Rasprostranjenost grgeča.Crveno: približan raspon gdje živi prirodno.Zeleno: unešena  populacija (introducirana).

Rasprostranjenost grgeča.
Crveno: približan raspon gdje živi prirodno.
Zeleno: unešena populacija (introducirana).

Grgeč (Perca fluviatilis)vrsta je slatkovodne ribe porodice (lat. Percidae). Ima maslinastozelena leđa s tamnim poprečnim prugama (6 – 8), bokovi su svjetliji, trbuh je zelen do žut.

Poznat je i pod nazivima: Ostriž, Kostriješ i Bandar.

Podrijetlo imena: latinski perca određivao je životinje, posuđena iz grčkog πέρκη / perks, sama od pridjeva πέρκος / pérkos, "crni".

Grgeč u akvariju.

Osnovna obilježja[uredi VE | uredi]

Tijelo je relativno visoko. Na leđnoj strani su dvije odvojene leđne peraje. U prvoj se nalazi 23 – 17 tvrdih zrakastih bodlji, a u drugoj od 1 do 2 tvrdih i 13 – 16 mekih zrakastih bodlji. Na kraju prve leđne peraje nalazi se tamna točka. Trbušna, repna i kaudalne peraje obično imaju crvenkastu nijansu. Pokriven je sitnim gustim ljuskama koje čvrsto prijanjaju uz tijelo. Na bokovima su tamne poprečne pruge. Naraste do maksimalne dužine oko 50 cm, ali obično tvori patuljaste forme. Svjetski rekord je 68 cm i 10,4 kg. Može doživjeti 22 godine.

Stanište i ponašanje[uredi VE | uredi]

Uhvaćeni primjerak kod Utrechta, Nizozemska.

Nastanjuje stajaće i tekuće vode s bujnom vegetacijom. Živi u grupi jedinki iste generacije. Odrasli primjerci pojavljuju se u sporotekućim rijekama, dubokim jezerima i ribnjacima. Izbjegava hladne, brze tekuće vode, no može prodrijeti u njih, ali se ne razmnožava u takvim vodama. Normalno se zatječe gdje leži u neposrednoj blizini ili između prepreka u vodi.

Raširen je gotovo cijelim umjerenim pojasem Europe, osim Španjolske, Italije i Grčke. Ova vrsta je prisutna diljem Sjeverne Amerike te u Sibiru do rijeke Kolime. Bio je unesen u nekoliko zemalja radi sportskog ribolova, gdje je izvor različitih ekoloških problema.

Način hranjenja[uredi VE | uredi]

Grgeč pripada među grabežljivce. Često tvori plove kojima napada druge ribe (krkuše, bodorke, uklije), ponekad i svoju vrstu. Druga komponenta prehrane su beskralješnjaci (ličinke, crvi, rakovi) i riblja mlađ.

Razmnožavanje[uredi VE | uredi]

Mriješćenje se događa u proljeće od ožujka do lipnja, kada je temperatura vode oko 8° C. Ženke polažu jajašaca grupirana u dugim bijelim trakama (do 1 m) na podvodno bilje ili druge potopljene predmete. Masa jajašaca je neukusna drugim ribama i stoga zaštićena.

Strani nazivi[uredi VE | uredi]

European perch (engleski); Flussbarsch (njemački); Persico reale (talijanski); Perche commune (francuski) ; Окунь (ruski)

Izvori[uredi VE | uredi]

Grgeč iz Rajne.


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Grgeč
Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Grgeč
Wikispecies-logo.svg Wikivrste imaju podatke o: Grgeč