Grgeč

Izvor: Wikipedija
Ovo je članak o ribljoj vrsti. Za podred u koji spada ova vrsta pogledajte članak Grgeči.
Grgeč
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Podred: Percoidei
Porodica: Percidae
Rod: Perca
Vrsta: P. fluviatilis
Dvojno ime
Perca fluviatilis
Linnaeus, 1758
Raspon
Rasprostranjenost grgeča. Crveno: približan raspon gdje živi prirodno. Zeleno: unešena populacija (introducirana).
Rasprostranjenost grgeča.
Crveno: približan raspon gdje živi prirodno.
Zeleno: unešena populacija (introducirana).

Grgeč (Perca fluviatilis)vrsta je slatkovodne ribe porodice (lat. Percidae). Ima maslinastozelena leđa s tamnim poprečnim prugama (6 – 8), bokovi su svjetliji, trbuh je zelen do žut.

Poznat je i pod nazivima: ostriž, ostrež, okun, kostriješ i bandar.

Podrijetlo imena: latinski perca određivao je životinje, posuđena iz grčkog πέρκη / perks, sama od pridjeva πέρκος / pérkos, "crni".

Grgeč u akvariju.

Osnovna obilježja[uredi | uredi kôd]

Tijelo je relativno visoko. Na leđnoj strani su dvije odvojene leđne peraje. U prvoj se nalazi 23 – 17 tvrdih zrakastih bodlji, a u drugoj od 1 do 2 tvrdih i 13 – 16 mekih zrakastih bodlji. Na kraju prve leđne peraje nalazi se tamna točka. Trbušna, repna i kaudalne peraje obično imaju crvenkastu nijansu. Pokriven je sitnim gustim ljuskama koje čvrsto prijanjaju uz tijelo. Na bokovima su tamne poprečne pruge. Naraste do maksimalne dužine od 60 cm i težine 4.8 kg. Može doživjeti 22 godine.

Stanište i ponašanje[uredi | uredi kôd]

Uhvaćeni primjerak kod Utrechta, Nizozemska.

Nastanjuje stajaće i tekuće vode s bujnom vegetacijom. Živi u grupi jedinki iste generacije. Odrasli primjerci pojavljuju se u sporotekućim rijekama, dubokim jezerima i ribnjacima. Izbjegava hladne, brze tekuće vode, no može prodrijeti u njih, ali se ne razmnožava u takvim vodama. Normalno se zatječe gdje leži u neposrednoj blizini ili između prepreka u vodi.

Raširen je gotovo cijelim umjerenim pojasem Europe, osim Španjolske, Italije i Grčke. Ova vrsta je prisutna diljem Sjeverne Amerike te u Sibiru do rijeke Kolime. Bio je unesen u nekoliko zemalja radi sportskog ribolova, gdje je izvor različitih ekoloških problema.

Način hranjenja[uredi | uredi kôd]

Grgeč pripada među grabežljivce. Često tvori plove kojima napada druge ribe (krkuše, bodorke, uklije), ponekad i svoju vrstu. Druga komponenta prehrane su beskralješnjaci (ličinke, crvi, rakovi) i riblja mlađ.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Mriješćenje se događa u proljeće od ožujka do lipnja, kada je temperatura vode oko 8 °C. Ženke polažu jajašaca grupirana u dugim bijelim trakama (do 1 m) na podvodno bilje ili druge potopljene predmete. Masa jajašaca je neukusna drugim ribama i stoga zaštićena.

Strani nazivi[uredi | uredi kôd]

European perch (engleski); Flussbarsch (njemački); Persico reale (talijanski); Perche commune (francuski) ; Окунь (ruski)

Izvori[uredi | uredi kôd]

Grgeč iz Rajne.


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Grgeč
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Grgeč
Wikivrste imaju podatke o taksonu Grgeč