Grgur V. Šubić Bribirski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Grgur V. Šubić Bribirski (?, o. 1300. - ?, poslije 1370.), hrvatski velikaš iz roda Šubića, knezova Bribirskih. Bio je šibenski, bužanski i rapski knez. Zaslužan je za utemeljenje ogranka roda, knezova Zrinskih.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Grgur V. je bio najmlađi sin hrvatskog bana Pavla I. († 1312.), a u izvorima se spominje već od ranog djetinjstva (1301.) kao knez Tropolja, zajedno s braćom. Godine 1305. imenovan je knezom Šibenika, a kao mladić sudjelovao je 1318. godine, s banom Mladenom II. u ratu protiv raškog kralja Uroša II. Milutina.

U događajima vezanima uz pad bana Mladena II., vjerojatno je podržavao brata Pavla II. Kao mletački saveznik iskazao se u ratu protiv akvilejskog patrijarha u Istri 1335. godine. Nakon smrti brata Pavla II., kao skrbnik njegova maloljetnog sina Jurja III., postigao je sporazum s kraljem Ludovikom I. te mu predao Ostrovicu u zamjenu za tvrdi grad Zrin, 1347. godine. Od kralja je, zajedno s nećakom, dobio i položaj bužanskoga kneza, koji je držao tijekom kasnih 40-ih i u 50-im godinama 14. stoljeća.

Poslije sklapanja Zadarskog mira (1358.) između Ludovika I. i Mletačke Republike, napustio je sjeverne krajeve i prihvatio službu rapskog kneza.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Flag of Croatia.svg Nedovršeni članak Grgur V. Šubić Bribirski koji govori o životopisu osobe iz Hrvatske treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.