Grimaldi

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Grb dinastije i kneževine Monako

Dinastija Grimaldi je velikaška obitelj talijanskog podrijetla, rodom iz Genove, čiji potomci vladaju Kneževinom Monakom. Bili su utjecajna i moćna genoveška obitelj s posjedima na području Italije i Francuske, od koje je jedan ogranak zasjeo na prijestolje Monaka. Aktualni vladar Monaka je knez Albert II., koji je naseljedio svog oca Rainiera III. († 2005.).

Povijest obitelji[uredi VE | uredi]

Grimaldijevi su proizašli iz križarskih ratova kao jedna od četiriju glavnih vladajućih obitelji genoveškog plemstva. Osnivač dinastije je Grimaldo Canella, najmlađi sin Otta Canella, genoveškog konzula 1133., po kojem je obitelj dobila ime. Grimaldo je bio konzul Genove tri puta - 1162., 1170. i 1184. godine. Imali su znatan utjecaj na politička zbivanja u Genovi, kao pripadnici gvelfske stranke u sukobu s obitelji Doria. U 15. stoljeću, obitelj se podijelila na nekoliko grana, među kojima se isticala monegaška i glavna genovška čiji potomci su do kraja 18. stoljeća dali velik broj viskoih gradskih dužnosnika u Genovi.[1]

Utemeljitelj monegaške loze Grimaldijevih bio je Rainer I. (1267.-o.1314.) koji je 1297. godine bio protjeran iz Genove, te se sklonio u Monako, da bi potom postao francuski admiral. Godine 1419. Grimaldijevi su postali vladajuća dinastija u Monaku. U muškoj lozi izumrli su 1731. godine s knezom Antoineom I. (1667.-1731.), kojeg je na prijestolju naslijedio zet Jacques de Goyon-Matignon (1689.–1751.), osnivač dinastije Matignon- Grimaldi.

Godine 1911. knez Albert I. (1848.-1922.) proglasio je prvi ustav kneževnine Monako, a s njegovim sinom Lujom II. († 1949.) izumrla je i ta loza u muškoj liniji. Naslijedio ga je unuk Rainier III. († 2005.), čiji je otac grof Pierre od Polignaca, preuzeo ime Grimaldi nakon ženidbe s kćerju Louisa II.[2]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


P history.svg Nedovršeni članak Grimaldi koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.