Grivasti vuk

Izvor: Wikipedija
Grivasti vuk
Status zaštite

Status zaštite: Blizu ugroženosti (nt)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Canidae
Rod: Chrysocyon
Vrsta: C. brachyurus
Dvojno ime
Chrysocyonbrachyurus
C. E. H. Smith, 1839.
Raspon

Grivasti vuk (lat. Chrysocyon brachyurus) - vrsta zvijeri iz porodice Canidae.

Obitava u Južnoj Americi, posebno u: Brazilu, sjevernoj Argentini, Paragvaju, Boliviju i na jugu Perua. Stanište su mu otvorena predjela s obraslom travom ili niskim grmljem, koje mu služi kao zaklon kad vreba plijen ili pazi na opasnost.

Grivasti vuk ima dužinu tijela od 95-107 cm, s 35-49 cm dugim repom. Težak je 20-25 kg. Njegov izgled podsjeća na crvenu lisicu s iznimno dugim nogama i upečatljivom grivom preko ramena. Duge mu noge dopuštaju da vidi kroz visoku travu, a pandže olakšavaju kretanje u močvarnom okruženju. Poznat je po svojem jakom mirisu.

Mužjaci i ženke nastanjuju zajednički teritorij, ali obično se sastaju tek u sezoni parenja. Parenje se odvija u kasno proljeće, 2-5 mladunaca izlaze u kolovozu i rujnu. Trudnoća traje 62 do 66 dana. Majka se sama brine za mladunce, koji sišu mlijeko do 15 tjedana. Mladunci potpuno sazrijevaju kad napune 1 godinu. Grivasti vukovi žive oko 16 godina. Monogamna je vrsta i čitav život ima jednog partnera. Aktivni su u sumrak i noću.

Svejed je i lovi male i srednje sisavce poput glodavaca (posebno kunića), kao i ptice i ribe. Više od 50% prehrane sastoji se od biljne hrane - šećerne trske, raznih gomolja i voća (pogotovo vučja jabuka - "Solanum lycocarpum").

Govori se da grivasti vukovi jedu stoku, pogotovo perad, pa ga u nekim krajevima smatraju štetočinom.