Grivasti vuk

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Grivasti vuk
Chrysocyon.brachyurus.jpg
Status zaštite
Status iucn2.3 NT hr.svg

Status zaštite: Blizu ugroženosti (nt)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Canidae
Rod: Chrysocyon
Vrsta: C. brachyurus
Dvojno ime
Chrysocyonbrachyurus
C. E. H. Smith, 1839.

Grivasti vuk (lat. Chrysocyon brachyurus) - vrsta zvijeri iz porodice Canidae.

Obitava u Južnoj Americi, posebno u: Brazilu, sjevernoj Argentini, Paragvaju, Boliviju i na jugu Perua. Stanište su mu otvorena predjela sa obraslom travom ili niskim grmljem, koje mu služi kao zaklon kad vreba plijen ili pazi na opasnost.

Grivasti vuk ima dužinu tijela od 95-107 cm, s 35-49 cm dugim repom. Težak je 20-25 kg. Njegov izgled podsjeća na crvenu lisicu s iznimno dugim nogama i upečatljivom grivom preko ramena. Duge mu noge dopuštaju da vidi kroz visoku travu, a pandže olakšavaju kretanje u močvarnom okruženju. Poznat je po svojem jakom mirisu.

Mužjaci i ženke nastanjuju zajednički teritorij, ali obično se sastaju tek u sezoni parenja. Parenje se odvija u kasno proljeće, 2-5 mladunaca izlaze u kolovozu i rujnu. Trudnoća traje 62 do 66 dana. Majka se sama brine za mladunce, koji sišu mlijeko do 15 tjedana. Mladunci potpuno sazrijevaju kad napune 1 godinu. Grivasti vukovi žive oko 16 godina. Monogamna je vrsta i čitav život ima jednog partnera. Aktivni su u sumrak i noću.

Svejed je i lovi male i srednje sisavce poput glodavaca (posebno kunića), kao i ptice i ribe. Više od 50% prehrane sastoji se od biljne hrane - šećerne trske, raznih gomolja i voća (pogotovo vučja jabuka - "Solanum lycocarpum").

Govori se da grivasti vukovi jedu stoku, pogotovo perad, pa ga u nekim krajevima smatraju štetočinom.