Guido von Usedom

Izvor: Wikipedija
Guido von Usedom
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 2. listopada 1854.
Mjesto rođenja Quanditten, Pruska
Datum smrti 24. veljače 1925.
Mjesto smrti Schwerin, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Ernst Adolf Julius Guido
von Usedom
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1871.1918.
Čin Admiral
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Galipoljska bitka
Vojska Njemačka
Rod vojske mornarica
Odlikovanja Pour le Mérite

Ernst Adolf Julius Guido von Usedom (Quanditten, 2. listopada 1854. - Schwerin, 24. veljače 1925.) je bio njemački admiral. Tijekom Prvog svjetskog rata služio je u njemačkoj vojnoj misiji pri Osmanskom Carstvu gdje je zapovijedao obranom Dardanela.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Guido von Usedom rođen je 2. listopada 1854. u Quandittenu u Istočnoj Pruskoj. U mornaricu je stupio 1871. godine, te je sudjelovao u suzbijanju Bokserskog ustanka za koje sudjelovanje je 15. travnja 1902. odlikovan ordenom Pour le Mérite. Kasnije je imenovan pobočnikom pruskog princa Henrika, inače mlađeg brata cara Vilima II., te je ubrzo postao i osobom od povjerenja samog cara. Godine 1905. unaprijeđen je u kontraadmirala, da bi se 1910. godine umirovio s činom viceadmirala.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata car je reaktivirao Usedoma, te ga uputio u njemačku vojnu misiju u Turskoj gdje je Usedom postao zapovjednikom obrane Dardanela. S obzirom na to da je bio nadređen otomanskim zapovjednicima tvrđava koje su se nalazile na Dardanelima, u otomanskoj vojsci je dobio čin feldmaršala. Usedom u obrani Dardanela usko surađivao s Limanom von Sandersom šefom njemačke vojne misije u Turskoj, te ujedno i zapovjednikom otomanske 5. armije koja je bila zadužena za obranu Dardanela od savezničke invazije. Za uspješno suzbijanje savezničkog napada na Dardanele, Usedom je 27. siječnja 1916. unaprijeđen u admirala. U Otomanskom Carstvu Usedom je ostao sve do kraja rata.

Usedom (lijevo) s carem Vilimom, Enver pašom i viceadmiralom Mertenom na Galipolju u listopadu 1917. godine

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Usedom se ponovno umirovio. Preminuo je 24. veljače 1925. godine u 71. godini života u Schwerinu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Guido von Usedom na stranici Prussianmachine.com