Gustav

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Gustav
Gustav
Gusztáv
Format serija za odrasle
Autor Attila Dargay
József Nepp
Marcell Jankovics
Država podrijetla Mađarska
Broj epizoda 120
Produkcija
Trajanje epizode do 5 minuta
Prikazivanje
TV kuća Magyar Televízió
U Hrvatskoj HRT
Emitiranje 1961. – 1977.

Gustav, znan i kao Gustavus, (mađ. Gusztáv, 1961.-1977.) je bila mađarska serija kratkih animiranih crtića (do pet minuta). Snimana u produkciji Pannónia Filmstúdija. Bila je veoma popularna u Istočnoj Europi, gdje je dostigla kultni status.

Svaka epizoda govori o pustolovinama glavnoga lika, Gustava, koji živi u urbanom svijetu. Lik Gustava se kroz epizode mijenja: na primjer, u nekim epizodama, Gustav je neženja, dok u nekim ima ženu i djecu. U Istočnoj Europi i Jugoslaviji, serije se emitirala tijekom '80-tih, inače tijekom tj. umjesto reklama. Serija se također emitirala u Zapadnoj Europi, pa čak i u Novom Zelandu - zato jer serija nije koristila jezik, već samo mrmljanje, pa je bilo jednostavno razumijeti cijelu seriju. Godine 2013. i 2014. Gustav je ponovno emitiran u Hrvatskoj, na nacionalnoj televiziji, obično tijekom reklama. Iako, više od četrdeset epizoda je emitirano tijekom reklama između božićnih i novogodišnjih maratona.[1]

Epizode i razvoj likova[uredi VE | uredi]

Prva sezona (68 epizoda) je napravljena 1961. i 1968. za silver ekrane. Druga sezona (52 epizoda) je napravljena između 1975. i 1977. za televiziju. Pannonia Film Studio je producirao seriju. Glavni lik Gustav, kasnije se još pojavljivao u drugim kratkim animiranim serijama.

U Mađarskoj, neke epizode su izdane i na DVD-u.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Gustav na MojTV.hr pristupljeno 20. travnja 2017.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

  • Gustav Hungarian Movie Database (mađarski)