Hrvatski institut za liturgijski pastoral

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s HILP)

Hrvatski institut za liturgijski pastoral (HILP) crkvena je liturgijsko-pastoralna ustanova biskupa hrvatskoga jezičnoga područja.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prema smjernicama Drugog vatikanskog sabora biskupi hrvatskoga jezičnoga područja su 6. travnja 1989. godine osnovali Hrvatski institut za liturgijski pastoral, kao crkvenu liturgijsko-pastoralnu ustanovu. Institut se u svom djelovanju ravna prema odredbama kanonskog prava i smjernicama Crkve. Bavi se promicanjem liturgijskog pastorala u duhu konstitucije Sacrosanctum Concilium o liturgiji II. vatikanskoga sabora i ostalih liturgijskih dokumenata Svete Stolice, te smjernica hrvatskih biskupa.

Ustroj i djelovanje[uredi | uredi kôd]

Institut provodi liturgijsko-pastoralna istraživanja, s naglaskom na pitanja povezana s prilikama i potrebama hrvatskoga jezičnoga područja, organizira tečajeve za službenike u liturgijskim slavljima, stručnjake i druge djelatnike vezane uz liturgiju, izdaje znanstvene i druge publikacije iz područja liturgije i liturgijskog pastorala, te surađuje sa sličnim ustanovama. Institut izdaje liturgijsko-pastoralni list Živo vrelo.

Prvi pročelnik instituta bio je fra Bernardin Škunca, od 1989. do 2004. godine, zatim fra Ante Crnčević, od 2004. do 2021. godine, a trenutni je pročelnik preč. Mario Kopjar koji je tu službu preuzeo 22. veljače 2021. godine.

Povezano[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Literatura

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta