HKD Šid

Izvor: Wikipedija

Hrvatsko kulturno društvo Šid je kulturno društvo Hrvata iz Šida, AP Vojvodina, Srbija.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Osnovano je 11. lipnja 2010. godine radi ostvarivanja interesa i potreba u području kulture, obrazovanja, informiranja, njegovanja kulturne tradicije Hrvata. Osnovali su ga su vlč. Nikica Bošnjaković, Josip Hodak, Josip Pavlović, Josip Matković, Đuro Martinović, Goran Žeravica, Marija Hodak, Marija Pavlović-Vulić, Jelka Ćurčić, Franush Prekpaljaj i Stjepan Kontrec. Sjedište je u Vuka Karadžića 3. Predsjednik je Josip Pavlović.

Sekcije[uredi | uredi kôd]

Ima folklornu sekciju za dvije skupine uzrasta, tamburašku sekciju, književni klub i sekciju "Šokice", koja čuva od zaborava sve ručne radove iz kraja i izrađuje za društvo vrlo bogate nošnje koje su specifične za ovaj dio Srijema.

Aktivnosti[uredi | uredi kôd]

HKD Šid održava manifestaciju od općinske važnosti Srijemu od srca na blagdan Srca Isusovog, kada obilježava godišnjicu društva i crkveni god. To je folklorna revija, a gostuju slovačko, srpsko i rusinsko društvo iz Đida ili društva iz pograničnod dijela Hrvatske. Ova je manifestacija pokrenuta radi zbližavanja mladih iz ovog dijela Srijema i očuvanje tradicije, kulture i multikulturnosti ovih prostora. Povremeno četvrtkom održava Književne večeri. Promovira pjesnike iz Srijema, a također organizira večeri hrvatskih književnika sa šireg vojvođanskog prostora. Večeri su bile posvećene Velikanoviću, Juliju Benešiću, Anici Pinterović te još nekim suvremenim pjesnicima iz Šida i okolice.[1][2] Suorganizira likovnu koloniju s CroArtom iz Subotice.[3]

Djelatnost društva zasniva se se na svim područjima pastoralnog djelovanja šidske župe Presvetog Srca Isusovog[4] i na osnovama Zakona o udrugama građana Republike Srbije.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b ZKVHArhivirana inačica izvorne stranice od 31. svibnja 2017. (Wayback Machine) Hrvatsko kulturno društvo „Šid“ – Šid, 25. lipnja 2010. (pristupljeno 16. lipnja 2017.)
  2. Hrvatsko nacionalno vijeće Republike SrbijeArhivirana inačica izvorne stranice od 4. ožujka 2016. (Wayback Machine) Hrvatske udruge i organizacije (pristupljeno 16. lipnja 2017.)
  3. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata/Hrvatska riječArhivirana inačica izvorne stranice od 25. veljače 2018. (Wayback Machine) Vijesti iz zajednice: Likovna kolonija u Moroviću (S. Darabašić). 11. rujna 2015. (pristupljeno 25. veljače 2018.)
  4. Srijemska biskupijaArhivirana inačica izvorne stranice od 22. lipnja 2017. (Wayback Machine) Župa Šid (pristupljeno 16. lipnja 2017.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]