HNK Mosor Žrnovnica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
NK Mosor
Puno ime Nogometni klub Mosor Žrnovnica
Osnovan 1929.
Igralište Pricviće
Kapacitet 3.000
Liga 2.ŽNL.SPLITSKO-DALMATINSKA
Domaći dres
Gostujući dres
Soccerball current event.svg Trenutačna sezona

NK Mosor je nogometni klub iz Žrnovnice. U sezoni 2019./20. se natječe u 2. ŽNL Splitsko-dalmatinska.

Povijest kluba[uredi VE | uredi]

Nogometni klub "Mosor" osnovan je u proljeće 1928. godine u ilegalnosti, da se kroz klub djeluje u društveno-političkom životu u mjestu. Klub je dobio naziv po planini Mosor. Klub do rata nije bio registriran, ali je odigrao veliki broj utakmica s klubovima iz bliže okolice. Godine 1964. ponovno se budi usnuli "Mosor", sada kao sekcija športskog društva "Mosor" uz ostale športove. Klub se registrira i natječe se u nižem razredu Splitskog saveza. Sedamdesetih godina nastupaju u trećoj ligi. U sezoni 2018/ 2019 HNK Mosor ne nastupa sa seniorima.

Klupski uspjesi[uredi VE | uredi]

U sezoni 1971./72. Mosor osvaja prvo mjesto u Nogometnom savezu općine Split, a zatim u kvalifikacijama sa Zadarskim i Šibenskim savezom osvaja prvo mjesto i ulazi u Zapadnu dalmatinsku zonu, tj. u Treću ligu tadašnje Jugoslavije. U samostalnoj Hrvatskoj najveći uspjeh su imali igrajući u 1.B ligi. Trenutno nastupaju u Drugoj ligi i nalaze se u sredini tablice.

Igralište[uredi VE | uredi]

Svoje utakmice Mosor igra na igralištu u Pricviću. Sve do 1972. godine utakmice kao domaćin odigrava na igralištima NK Primorac iz Stobreča i NK Jedinstva iz Srinjina. Te godine dolazi do nezaboravnog razdoblja povijesti kluba. Voditelji kluba, uz pomoć tadašnje mjesne zajednice i općine Split, radnih organizacija s područja Splitskog bazena, uz masovan odaziv mještana, izgrađuju jedno od najljepših nogometnih igrališta i klupskih prostorija.

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

Nije utvrđeno tko je bio prvi predsjednik kluba. Po jednima je to bio Ivan Aljinović Coto Peralov, po drugima Andrija Barbarić, po trećima Frane Markovina, a pretpostavlja se da je prvu funkciju vršio Marin Amižić Kiso, tadašnji glavar sela. Dugogodišnji blagajnik bio je Ante Domljanović Antić, koji je zbog baluna zatvarao svoj dućan po nekoliko sati na dan, ne hajući što kupci boguju i ronjaju. Prvi balun "mantel buvel" je donio Coto Peralov, postolar.

Prvo se igralo na bračkoj njivi ispod ćimatorja, na mjestu današnjega novog groblja, gdje su imali problema s tadašnjim župnikom don Pavom Matovcem i tadašnjim žandarima. nedugo zatim za igralište se umanjuje dio poljoprivrednog zemljišta u Pricviću do današnjeg igrališta "Mosor". Pojedini roditelji su se zbog ovoga veoma protivili, jer su im djeca zaboravljala motiku i mašklin (trnokop). U klub je bila učlanjena skoro sva tadašnja mladost. Uglavnom se živjelo od članarine i priloga tadašnjih trgovaca, obrtnika i imućnijih seljaka.

Drugi svjetski rat je razbio aktivnost "Mosora", gdje njegovi igrači i članovi uglavnom idu u rat protiv fašizma i od njih se nikada nije vratilo 44 igrača i 27 članova. U znak zahvalnost i sjećanja na njih klub im 1978. godine podiže spomen-ploču.

Prva značajnija događanja oko kluba vezuju se uz pripreme reprezentacija bivše Jugoslavije 1974. godine na igralištu Mosora za svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj, gostuje Ajax iz Nizozemske i ini poznati klubovi.