HNK Segesta Sisak

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s HNK Segesta)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
HNK Segesta Sisak
HNK Segesta Sisak logo.svg
Puno ime Hrvatski Nogometni Klub Segesta Sisak
Nadimak Stara dama
Osnovan 1906.
Igralište Gradski stadion, Sisak
Kapacitet 8.000 mjesta
Navijači Antitalenti
Liga 3. HNL – Središte
2020./21. 13.[1]
Popis igrača Popis igrača HNK Segesta
Domaći dres
Gostujući dres
Soccerball current event.svg Trenutačna sezona

HNK Segesta Sisak je nogometni klub iz Siska, te nogometni klub u Hrvatskoj koji se najduže natjeće pod istim imenom. U sezoni 2021./22. se natječe u 3. HNL – Središte.[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prvi povijesni dokumenti o počecima igranja nogometa na području Hrvatske upućuju na utakmicu koju su 1873. u Rijeci igrali engleski tehničari i mađarski željezničari. 5. srpnja 1893. Hrvatski sokol upućuje poziv svima koji žele učiti igrati football (još nije bilo hrvatske riječi), da se jave u društvo. Nakon što je vrlo brzo ovaj šport ušao u mnoge škole, već prvih godina 20. stoljeća počinju nicati mnogi nogometni klubovi. Tako su 1901. utemeljeni klubovi u Osijeku i Vukovaru, a nogometnu sekciju ima i atletski klub subotičkih Bunjevaca. U Zagrebu se 1903. osniva Prvi nogometni i športski klub Zagreb i "Akademski šport klub" (kasniji HAŠK), u Karlovcu djeluju "Trenk" i "Panonija", u Splitu "Šator", a u Samoboru "Šišmiš". Nijedan od ovih klubova nije do danas održao neprekinuto djelovanje.

Nogomet u Sisku[uredi | uredi kôd]

U Sisku također postoje dokazi o vrlo ranom početku igranja nogometa, osobito po školama. Prvi širitelj nogometa u gradu bio je Ferdo Hefele (1846.1909.), koji u svome putopisu Put na istok do Carigrada (1890.) opisuje kako je naučio igrati nogomet u Zagrebu. Hefele je 40 godina djelovao u Sisku kao učitelj, te je bio prvi i dugogodišnji učitelj tjelovježbe u Višoj pučkoj školi i Šegrtskoj školi. Kasnije su i u tim školama (1909.) osnovani nogometni klubovi ("Croatia" i "Hrvat"). Drugi promicatelj nogometa u Sisku bio je učitelj gimnastike Stjepan Sebastijan, rodom iz Senja, koji je bio učenik Franje Bučara pionira ovog športa u Hrvatskoj.

Utemeljenje kluba[uredi | uredi kôd]

U Sisku je, koji je tada imao 7.100 stanovnika, 1906. utemeljen Ferijalni športski klub "Segesta". Skupinu učenika i studenata koji su osnovali klub predvodio je trinaestogodišnji učenik Ivo Stipčić, kojemu su zbog dobrog uspjeha u školi rođaci kupili novu, kožnatu nogometnu loptu.

Misli se da je krajem lipnja ili početkom srpnja 1906. godinje Stipčić i dvadesetak njegovih prijatelja okupili su se u gostionici Stipčićeva tetka Ivana Šešeka (današnja ul. Ivana Kukuljevića-Sakcinskog 4), te ondje osnovali nogometni klub. Osnivači su se dogovorili da prvi predsjednik kluba bude vlasnik lopte, to jest Ivo Stipčić, a za ime kluba izabrano je »Segesta«, prema imenu starog keltsko-ilirskog naselja na području Siska - Segestica. Budući da su članovi kluba bili školski učenici koji su u Sisku boravili samo u vrijeme školskih praznika (ferija), nazvan je »Ferijalnim športskim klubom.« O samom osnivanju kluba nema sačuvanih dokumenata ili dokaza, no postoje usmena svjedočanstva sudionika skupa iz kasnijih desetljeća.[3] Najvažnije podatke o osnivanju kluba i ljudima koji su ga ustrojili možemo doznati u povodu proslave 20. godišnjice djelovanja “Segeste” od 26. do 29. lipnja 1927. kad je inaugurirano prvo klupsko igralište, i o povodu te obljetnice izvještava sisački tjednik “Hrvatske novine” u broju od 21. svibnja 1927.

Iz 1909. godine sačuvano je prvo izvješće o nekoj odigranoj utakmici sa strane kluba. Te je godine 15. kolovoza u Sisku održana utakmica sa zagrebačkom Concordijom (prema Novom Sisačkom Glasu). U tjedniku Sisak iz 1912. godine nalazi se popis sisačkih nogometnih klubova, a za Segestu se kaže da postoji samo preko ferija, a sljedeće godine tjednik Posavac kaže za Segestu da je "prvi klub u Sisku" da je "išao donekle napred i držao se na površini." Zagrebački list Šport iz 1919. godine spominje Segestu kao "Prvi sisački klub Ferijalni športski klub „Segesta“."

Hrvatske novine opet pišu o klubu u lipnju 1931., povodom 25. obljetnice kluba sa sljedećim tekstom:

Bio je to izrazito djački klub, pa se aktivnost odvijala uglavnom za školskih ferija. Tada se svaki dan išlo na trening kroz grad u dresovima a igrači su nosili sa sobom golštange i ostalu opremu jer se nije znalo na kojoj će livadi moći trenirati i igrati, jer su ih vlasnici nemilice tjerali...

Međuratno razdoblje i razdoblje II. svjetskog rata[uredi | uredi kôd]

Sportski klub Segesta postala je član Jugoslavenskog nogometnog saveza Kraljevine SHS 14. veljače 1921. godine i od te godine sudjeluje u svim prvenstvima tadašnjih nogometnih župa tadašnje kraljevine do 1941. godine, te nogometnim prvenstvima NDH do 1944. godine.

Prve uspjehe u natjecanjima župa ostvaruje 1921.(ispred Radnik Caprag, JŽŠK Željezničara Sisak, Panonije Sisak i Balkana Sisak) ispavši u 1.kolu provincijskog natjecanju od Krajišnika iz B.Luke, te potom 1926/27. godine gdje dolazi do četvrtfinala provincije izgubivši od Proletera iz S.Broda 1:2, tih godina iza puno boljeg i organiziranijeg kluba JŽŠĶ Željezničara Sisak.

Tridesetih godina prošlog stoljeća klub postiže niz zapaženih rezultata kada postaje najznačajniji klub ispred gradskih rivala SD Slavije (Sisak) i HTŠK Viktorije (Sisak), ali i ispred provincijskih klubova same nogometne župe. Više je puta bio prvak nogometnih župe (VI, VIII ili IX, u kojima je igrala), između ostalog i tri puta redom (1930/31., 1931/32. i 1932/33. godine). U tim godina klub je i tri puta zaredom bio i prvak pokrajine Zagrebačkog nogometnog podsaveza (što ni jednom klubu nije uspjelo) i osvojio je u trajno vlasništvo prijelazni pokal redakcije "Jutarnji list".

Biti prvakom pokrajine ZNP-a, u to je vrijeme značilo biti ponajboljim klubom u granicama današnje Hrvatske i dijela Bosne i Hercegovine. Kvalitetom momčadi Segesta je tad bila zrela za državnu ligu, ali taj podhvat nije ostvarila.

Tijekom turbulentnih ratnih godina tijekom drugog svjetskog rata, nogometne utakmice su se odigravale na igralištu jednog od tri glavna prijeratna gradska rivala "crveno-bijelih" ŠK Slavije Sisak (rješenjem vlasti o ukidanju kluba ŠK Slavije 9. veljače 1942.). Nogometna prvenstva VIII. župe "Ljudevit Posavski" kompletno su odigrana 1942/43. i 1943/44., dok djelomično 1941./42. i 1944/45. godine.

Godine 1943./44. osvaja drugi put prvenstvo župe tijekom perioda drugog svjetskog rata ispred, tih godina vrlo dobrog gradskog rivala HTŠK "Viktorije" Sisak, te možemo reći i posljednje provincijsko prvenstvo NDH, Zagrebačkog nogometnog dosaveza. Prvak Provincije Zagrebačkog nogometnog dosaveza HŠK Segesta iz Siska je izborila doigravanje za poluzavršnu skupinu hrvatskog državnog razreda, poluzavršnica nije nikad odigrana, a državni prvak postao je Građanski iz Zagreba.

Poslijeratno razdoblje[uredi | uredi kôd]

Segesta u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata igra u sustavu natjecanja Nogometnog saveza Jugoslavije. Od 1946. do 1952. godine naziva se Naprijed, a 1952. ponovno dobiva ime Segesta. Klub se je do osamostaljnja najčešće natjecao u prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi - sjever. Sezone 1977./78., Segesta je zabilježila veliki uspjeh osvajanjem naslova prvaka Hrvatske-regija sjever. Tim uspjehom ostvarila je i pravo igranja u finalu prvenstva Hrvatske s prvakom Hrvatske nogometne lige - regija jug, NK Solinom. Taj susret su automatski bile i kvalifikacije za ulazak u 2. saveznu nogometnu ligu. Prvi susret odigran je u Sisku 18. lipnja 1978. Na stadionu "Bratstvo-jedinstvo" bilo je oko osam tisuća gledatelja, a Segesta je pobijedila 2:0 golovima Josipa Cavrića. U uzvratnoj utakmici u Solinu, domaćini su pobijedili rezultatom 1:0, što je Segesti bilo sasvim dovoljno da proslavi najveći uspjeh kluba poslije Drugog svjetskog rata. Godine 1978. Segesta je ostvarila još jedan zapažen rezultat. Osvojili su naslov amaterskog prvaka Hrvatske. U natjecanju republičkih i i pokrajinskih prvaka za naslov amaterskog prvaka Jugoslavije "Stara dama" je također bila uspješna. Osvojila je drugo mjesto. U polufinalnoj utakmici odigranoj u Ljubljani 3. srpnja 1978. na gradskom stadionu Segsta je pobijedila prvaka SR Slovenije, "Merkator" s 2:0 (Marković 36' i Radojčić 38' minuta). Finalna utakmica za naslov amaterskog prvaka Jugoslavije odigrana je u Zemunu, na gradskom stadionu, 13. kolovoza 1978. Igrali su "Galenika" (Zemun), prvak SR Srbije i Segesta. Na vrlo urednom terenu gradskog stadiona pobijedu je odnijela Galenika rezultatom 6:2. Strijelci za Segestu su bili Cavrić i Maoduš.

U neovisnoj Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

U neovisnoj Hrvatskoj Segesta je više puta zaigrala u prvoj državnoj ligi. U sezoni 1992./93 zauzela je 10. mjesto; 1993./94. 9. mjesto; 1994./95. 8. mjesto; 1995./96. 6. mjesto u prvoj A ligi; 1996./97. 11. mjesto, nakon čega se više nije uspjela plasirati u natjecanje na državnoj razini.

U Hrvatskom nogometnom kupu igrala je u sezonama 1992./93., 1993./94. (četvrtfinale), 1994./95. (osmina finala), 1996./97. (osmina finala), 1998./99. (četvrtfinale), 2000./01. (osmina finala), 2001./02., 2002./03., 2003./04..

Proslava stote obljetnice kluba[uredi | uredi kôd]

Povodom obilježavanja 100. obljetnice kluba održana je 30. kolovoza 2006. godine utakmica s hrvatskom nogometnom reprezentacijom, na prepunom Gradskom stadionu u Sisku.

Svečana sjednica kluba, na kojoj su uručena priznanja najboljim Segestinim nogometašima svih vremena kao i zaslužnim trenerima i športskim djelatnicima kluba, održana je 26. rujna 2006. godine. Priznanja je dobilo 11 igrača: Slavko Draženović, Ivan Sertić, Dubravko Kahler, Željko Plepelić, Milan Radojčić, Branimir Agarević, Zoran Buinac, Nikica Valent, Josip Cavrić, Danijel Kukić i Damir Stefanović, te 92-godišnji Rudolf Draženović, najstariji živući nogometaš Segeste. Priznanja su također dobili i treneri Stjepan Grgec i Nikola Dobranić, te dosadašnji predsjednici kluba i skupštine kluba: Vladimir Posavec, Dragan Božić i Đuro Brodarac. Priznanje za najuspješnijeg suca dobio je Vlado Svilokos, a u kategoriji športskog djelatnika priznanje je uručeno Stojanu Lamzi. Posthumno su nagrađeni i sisački novinari Miroslav Matovina i Branko Kanižaj.

Nakon svečane sjednice odigrana je i prijateljska međunarodna utakmica s Jantrom iz bugarskog grada Gabrova na Gradskom stadionu u Sisku, na kojoj je Segesta pobijedila 6:2.

Segesta danas[uredi | uredi kôd]

Od 2008. Segesta igra u 2. hrvatskoj nogometnoj ligi.

Nakon što je u sezoni 2005./06. završila na preposljednjem mjestu 2. hrvatske nogometne lige, sezonu 2006./07. igra u 3. HNL - Zapad, gdje osvaja drugo mjesto, te se nakon kvalifikacijskih utakmica i pobjeda protiv NK Suhopolje (2:1, 4:1) vraća u 2. HNL.

U sezoni 2009./10. Segesta osvaja posljednje mjesto u 2. HNL i ispada u 3. HNL.

U srpnju 2010. na mjesto trenera seniorske momčadi dolazi Ratko Ninković koji je ubilježio 6 pobjeda, 6 neriješenih i 5 poraza, uz gol razliku 26:22. Segesta će u drugi dio sezone 3. HNL Zapad ući sa 9. mjesta i 24 boda.

U siječnju 2011. klupu preuzima Dario Kovačević koji ostaje na klupi 10 mjeseci te nakon loših rezultata podnosi neopozivu ostavku na mjestu trenera prve momčadi.

U studenom 2011. trenersku palicu prve momčadi preuzima donedavni kapetan Mile Buinac.

U siječnju 2012. trenersku palicu u seniorskom pogonu preuzima prof. Hrvoje Braović.

Sezona 2012./2013.[uredi | uredi kôd]

U ljeto 2012. u Sisak su dovedeni brojni igrači s ciljem ponovnog ulaska u 2. HNL. Dovedeni su i dokazani igrači koji su igrali i u prvoligaškim klubovima, ali i oni mlađi na kojima se je trebala temeljiti budućnost nogometa u Sisku. Nakon domaćeg poraza od Udarnika iz Kurilovca 1:3, trener Braović podnio je ostavku, a na njegovo mjesto došao je Ivica Vidović koji je sa "Starom damom" napravio neviđeni uspjeh dovevši je do finala Intertoto kupa 1996. Pod njegovim vodstvom ekipa je proigrala i zahvaljujući najboljem strijelcu Igoru Prijiću došla je do naslova jesenskog prvaka. U proljetni dio prvenstva u klub su došli i iskusni igrači Viktor Špišić, Matija Mihalj i Veli Zenuni. Usprkos lošijem drugom dijelu prvenstva, klub je osvojio naslov prvaka 3. HNL - Središte. Od 80 trećeligaških klubova u prvom kolu licenciranja, samo je Segesta dobila licencu za odigravanje 2. HNL, no nakon nekoliko dana licencu je dobio i HNK Val iz Kaštel Starog. S obzirom na novonastalu okolnost klubovi su morali igrati dva međusobna kvalifikacijska susreta koja su trebala odlučiti o novom drugoligašu. Prvi susret igran je u Stobreču i završio je rezultatom 2:1 za Val (Čubrilo 12. min, Pedišić 90+2 min/Prijić, 74. min). Uzvrat u Sisku igran je 12. lipnja te je završio 2:0 pobjedom domaćina (Prijić 40. min., 2:0 - Šest 76.min.).

Grb i dres[uredi | uredi kôd]

Boje koje su obilježile Segestinih 114 godina su crvena i bijela. Kroz povijest Segesta je najčešće igrala u crvenim dresovima s bijelim vodoravnim prugama, koja je simbolizira povijesne boje Panonske Hrvatske . Takav dres bio je najbolje prihvaćen od strane navijača, tako da se još i danas u ormarima pravih sisačkih nogometnih zaljubljenika može pronaći dres takvog oblika. Ovisno o uspjesima kluba i financijskim situacijama mijenjali su se i tehnički dobavljači opreme. Umbro, Macron, Legea i Diadora samo su neki od dobavljača koji su imali privilegiju surađivati s najstarijim nogometnim klubom na ovim prostorima. Segestin grb oblika je štita. Podijeljen je na dva dijela. Na gorenjm prevladava motiv šahovnice i natpis "HNK Segesta", dok se na donjem dijelu nalazi grb grada Siska. Grb kakvog danas znamo u uporabi je od početka devedesetih, odnosno hrvatske samostalnosti.

Navijači[uredi | uredi kôd]

Navijačka skupina Antitalenti Sisak osnovana je početkom sezone 1989./90. U to se vrijeme Segesta natjecala u trećoj ligi bivše države, a utakmica Segeste i Mladosti iz Petrinje smatra se početkom djelovanja skupine.

Počelo je tako što je desetak legendi sisačkog navijanja okupilo oko sebe kadete i juniore Segeste. I dan danas mnogi ne znaju zašto se skupina zove Antitalenti. Ime je nastalo sasvim slučajno, kada je jedan od pokretača skupine, Minga, primijetio da su klinci bili pravi antitalenti za navijanje.

Osim spomenute utakmice, u sezoni 1989./90. Antitalenti odlaze na gostovanja u Petrinju i Veliku Goricu. Prvo iduće veće okupljanje bilo je početkom proljeća 1991. na novom susretu Segeste i petrinjske Mladosti.

U prvom kolu hrvatskog prvenstva, u sezoni 1992./93., Antitalenti odlaze u Kranjčevićevu. Nakon toga u Sisak dolazi Dinamo, a već u trećem kolu u Pulu odlazi čak 120 ljudi. U to je vrijeme skupina bila u punom zamahu. Pamte se neredi na utakmici s Dinamom i velika gostovanja u Puli, Zagrebu, Varaždinu i Bjelovaru. Sisak je u to vrijeme vidio i prvu bakljadu Antitalenata. Na utakmici protiv Zadra zapaljeno je 15-tak baklji, a nešto slično ponovljeno je i na utakmici protiv Belišća. Najznačajniji događaji u proljetnom djelu prvenstva iste godine bili su gostovanje u Maksimiru, velika bakljada na utakmici protiv Varteksa i nešto manja na utakmici protiv Hajduka.

Prvo razilaženje s upravom bila je zabrana odlaska u Rijeku kada je na popisu bilo čak 250 ljudi. Ista stvar se ponovila i prije planiranog odlaska u Pulu. Od tog događaja se sve polako počelo gasiti, a brojni Antitalenti vratili su se svojim starim ljubavima, Dinamu i Hajduku. Sve do 2007. godine nije bilo organiziranog djelovanja. Ekipa mladih ljudi tada se okupila s namjerom da sisačim klubovima pruže potporu kakvu isti i zaslužuju. Iz tog novijeg razdoblja pamte se oganizirani odlasci u Veliku, Imotski i Kutinu. Upravo protiv navijača Moslavine iz Kutine, popularnih "Gerilaca" i Anititalenata rađa se veliki animozitet koji je trajao sve do ponovnog gašenja grupe 2010. godine. Sve od 2010. godine pa do danas nije bilo organiziranog djelovanja, a pojedinci su ti koji su čuvaju ime i čast skupine.

Stadion[uredi | uredi kôd]

Gradski stadion Sisak - domaći stadion HNK Segesta

HNK Segesta igra svoje domaće utakmice na Gradskom stadionu Sisak koji je kapaciteta 8.000 gledatelja.

Nastupi u završnicama kupa[uredi | uredi kôd]

Kup maršala Tita[uredi | uredi kôd]

Sezona Kolo Klub Rezultat
1947. 1.pretkolo NK Rudar Trbovlje 2:2 (prod.)
1948. 1.pretkolo NK Željezničar Maribor 4:2
2.pretkolo FK Spartak Subotica 1:4
1949. 1/16 finala FK Budućnost Titograd 0:3
1951. pretkolo NK Borac Zagreb 1:0
1/16 finala NK Metalac Zagreb 1:2
1981./82. 1/16 finala Dinamo Zagreb 0:4

Hrvatski nogometni kup[uredi | uredi kôd]

Sezona Kolo Klub Rezultat
1992/93. 1/16 finala Rijeka 2:2, 1:2
1993/94. 1/16 finala Mladost Cernik 3:1, 14:0
1/8 finala Inker Zaprešić 2:3, 1:0
1/4 finala Zagreb 2:2, 1:3
1994/95. 1/16 finala Regeneracija-Mladost Zabok 7:0, 8:0
1/8 finala Zadar 1:0, 1:0
1/4 finala Hajduk Split 1:1, 0:3
1995/96. 1/16 finala Karlovac 2:0, 7:0
1/8 finala Zagreb 2:0, 1:4
1996/97. 1/16 finala Napredak Velika Mlaka 3:2
1/8 finala Osijek 0:3
1997./98. 1/16 finala Jadran Poreč 1:2
1998/99. 1/16 finala Moslavina Kutina 3:2
1/8 finala Raštane Zadar 4:0
1/4 finala Slaven Belupo Koprivnica 1:4, 0:1
1999./2000. 1/16 finala Mosor Žrnovnica 5:6 (pen.)
2000./01. 1/16 finala Sloboda Varaždin 2:1
1/8 finala Zagreb 0:2
2001./02. 1/16 finala TŠK Topolovac 3:5
2002./03. 1/16 finala TŠK Topolovac 0:1
2003./04. 1/16 finala Zadar 1:4
2005./06. Pretkolo Bjelovar 3:2
1/16 finala Belišće 1:0
1/8 finala Hajduk Split 1:2 (prod.)
2006./07. Pretkolo Vodice 3:2
1/16 finala Zadar 3:1
1/8 finala Konavljanin 0:2
2007./08. Pretkolo Čakovec 1:0
1/16 finala Zadar 1:0
1/8 finala Rijeka 3:0
1/4 finala Zagreb 0:0, 2:3
2009./10. 1/16 finala Nehaj Senj 1:0 (prod.)
1/8 finala Zagreb 1:3
2010./11. 1/16 finala Suhopolje 1:3
2011./12. 1/16 finala Split 0:5
2012./13. 1/16 finala Lokomotiva Zagreb 2:4
2013./14. 1/16 finala Zadar 0:2
2014./15. Pretkolo Mladost Ždralovi 3:1
1/16 finala Split 0:2
2015./16. Pretkolo Mladost Ždralovi 0:1
2018./19. Pretkolo Slavija Pleternica 0:1
2019./20. Pretkolo Hrvace 1:3
2020./21. Pretkolo Croatia Zmijavci 3:4

Slavni igrači i treneri[uredi | uredi kôd]

   

Europska natjecanja[uredi | uredi kôd]

Sezona Natjecanje Kolo Država Klub Domaćin Gost
1996. Intertoto kup Skupina 6 Flag of Sweden.svg Orgryte IS Goteborg 1-1
Flag of Israel.svg Hapoel Tel-Aviv 3-1
Flag of France.svg Stade Rennais FC 2-1
Flag of Switzerland.svg FC Luzern 1-0
Polufinale Flag of Sweden.svg Orebro SK 4-0 1-4
Finale Flag of Denmark.svg Silkeborg IF 1-2 1-0

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Croatia 2020/21 - Third Level. rsssf.com (engleski). Pristupljeno 30. studenoga 2021.
  2. Croatia 2021/22 - Third Level. rsssf.com (engleski). Pristupljeno 30. studenoga 2021.
  3. segesta tekst. Udruga prijatelja sisačko-moslavačke regije (engleski). Pristupljeno 12. listopada 2021.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]