Halidži

Izvor: Wikipedija

Halidži (arapski: ‏خليجي‎ , "ḫalīǧī", eng.: Khaleeji) će biti (ne prije 2015. iako je prvobitno ciljana godina 2010.[1]) nova valuta Vijeća za suradnju arapskih država Perzijskog zaljeva. Od njegovih članica, namjeravaju ga uvesti Katar, Saudijska Arabija, Bahrain i Kuvajt. Naziv 'khaleeji' je arapska riječ značenja 'zaljevski', što asocira na Perzijski zaljev. Ipak službeno ime za ovu valutu još uvijek nije određeno. Predložilo se naziv 'dinar' s obzirom na to da je takvo ime za valutu već u primjeni u nekim arapskim državama, kao takva se spominje u Kuranu i bila je u upotrebi u vrijeme proroka Muhammeda.

S obzirom na to da islam zabranjuje bilo koju vrstu kamate, pretpostavlja se (s obzirom na bankarsko umnažanje novca) da će nova valuta u potpunosti biti pokrivena zlatom.[2]

Sjedište središnje banke za ovu valutu će biti u saudijskom gradu Rijadu. Ovo je odlučeno 05. svibnja 2009. godine na konzultativnom sastanku na vrhu održanom u palači Daraeyi u Rijadu.[3][4] Ova odluka je uznemirila čelnike UAE zbog toga što su namjeravali da sjedište Središnje banke bude u njihovoj zemlji. Rezultat toga je da su UAE odustali od planirane zajedničke valute.[5][6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (engl.) Currencies in movement - ever heard about the ‘Khaleeji’ project?[neaktivna poveznica]
  2. (engl.) New Gulf currency ‘Khaleeji’ poised to be Gold backed to remove ‘RibaArhivirana inačica izvorne stranice od 12. svibnja 2009. (Wayback Machine)
  3. http://www.arabnews.com/?page=1&section=0&article=122264&d=6&m=5&y=2009
  4. 66. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. svibnja 2009. Pristupljeno 24. lipnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  5. https://www.webcitation.org/66cxFcmnt?url=http://gulfnews.com/business/banking/uae-to-skip-gcc-monetary-union-agreement-1.469. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. travnja 2012. Pristupljeno 24. lipnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć); Parametar |title= nedostaje ili je prazan (pomoć)
  6. poslovni.hr www.poslovni.hr[neaktivna poveznica]