Hamiguitan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Rezervat divljine gorja Hamiguitan
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Rezervat divljine gorja Hamiguitan
Flag of the Philippines.svg Filipini


Hamiguitan na karti Filipini
Hamiguitan
Hamiguitan
Lokacija Hamiguitana na Filipinima
Godina uvrštenja: 2014. (38. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: x
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/1403 UNESCO

Hamiguitan je planina u pokrajini Davao Oriental, otok Mindanao, na Filipinima, visine od 75 do 1.620 m. Hamiguitan tvori planinski greben koji se poluotokom Pujada pruža od sjevera prema jugu, na jugoistočnom dijelu koridora bioraznolikosti Istočni Mindanao. Rezervat divljine gorja Hamiguian pokriva područje od 6.834 ha (68.34 km²), od kojih je 16.037 ha 2014. god. uvršteno na UNESCOv popis mjesta svjetske baštine u Aziji kao „ključno stanište plejade biljnih i životinjskih vrsta”. Naime, zaštićeno područje predstavlja kopneno i vodeno stanište različitih visina za ugrožene vrste i endemsku floru i faunu, od kojih se osam vrsta može pronaći samo na ovoj planini, kao šo su zdjelaste biljke iz obitelji Nepenthes peltata:

Neke od tih vrsta su ugroženo drveće, biljke, te ikonske životinje: Filipinski orao (Pithecophaga jefferyi) i Filipinski kakadu (Cacatua haematuropygia)[1].

Drvo u patuljastoj šumi Hamiguitana

Pored njih, u rezervatu divljine i njegovoj okolici obitava najveći broj planinsko šumskih (462 vrste), tropsko šumskih (338 vrsta) i vrsta mahovina (246 vrsta) u ovom dijelu svijetu, te najmanje 11 vrsta ugroženih kralježnjaka, 27 rijetkih vrsta životinja, 44 endemske vrste i 59 gospodarski važnih vrsta.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mount Hamiguitan Range Wildlife Sanctuary na službenim stranicama UNESCO-a (engl.) Posjećeno 1. kolovoza 2014.
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Planina Hamiguitan