Hans von Zwehl

Izvor: Wikipedija
Hans von Zwehl
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 27. srpnja 1851.
Mjesto rođenja Osterode, Pruska
Datum smrti 28. svibnja 1926.
Mjesto smrti Berlin, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Johann Hans von Zwehl
Supruga Helene Lambert
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1870.1918.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Granične bitke
Prva bitka na Marni
Prva bitka na Aisnei
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao VII. pričuvni korpus
Guverner Antwerpena
Odlikovanja Pour le Mérite

Johann Hans von Zwehl (Osterode, 27. srpnja 1851. - Berlin, 28. svibnja 1926.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je s VII. pričuvnim korpusom na Zapadnom i Istočnom bojištu, te bio guverner Antwerpena.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Hans von Zwehl rođen je 27. srpnja 1851. u Osterodeu. Sin je Alfreda von Zwehla, inače pruskog časnika, i Wilhelmine von Voigts-Rhetz. Vojnu naobrazbu stekao je pohađajući vojnu akademiju u Schwerinu, te je s činom poručnika sudjelovao u Prusko-francuskom ratu. Nakon rata zapovijeda raznim vojnim jedinicama, te u razdoblju od 1880. do 1896. zauzima važne dužnosti u ministarstvu rata. U lipnju 1896. postaje načelnikom stožera XVII. korpusa smještenog u Danzigu, da bi u svibnju 1902. dobio zapovjedništvo nad 30. brigadom smještenom u Koblenzu kada je unaprijeđen u čin general bojnika. U rujnu 1906. Zwehl postaje zapovjednikom 13. divizije smještene u Münsteru, te je promaknut u general poručnika. Na mjestu zapovjednika 13. divizije Zwehl se i umirovljuje u srpnju 1908. godine.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Zwehl je reaktiviran, te postaje zapovjednikom VII. pričuvnog korpusa koji se nalazio u sastavu 2. armije kojom je zapovijedao Karl von Bülow. Zwehl s VII. pričuvnim korpusom sudjeluje u opsadi i zauzimanju tvrđave Maubeuge za što je 8. rujna 1914. odlikovan ordenom Pour le Mérite. Nakon osvajanja tvrđave Maubeuge, Zwehl s VII. pričuvnim korpusom sudjeluje u Prvoj bitci na Marni nakon čega VII. pričuvni korpus prelazi u sastav 7. armije koja se nalazila pod zapovjedništvom Josiasa von Heeringena. S VII. pričuvnim korpusom Zwehl sudjeluje u Prvoj bitci na Aisnei nakon čega je premješten na Istočno bojište. U prosincu 1916. Zwehl postaje vojnim guvernerom Antwerpena koju dužnost je obavljao sve do kraja rata.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon rata Zwehl je ponovno umirovljen. Objavio je nekoliko vojnih udžbenika, te je radio kao službeni biograf Ericha von Falkenhayna. Preminuo je 28. svibnja 1926. godine u 75. godini života u Berlinu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Hans von Zwehl na stranici Prussian Machine
(njem.) Hans von Zwehl na stranici Deutschland14-18.de