Heartstopper (TV serija)

Izvor: Wikipedija
Heartstopper
Naslov izvornika
Heartstopper
Formatromantična komedija
tinejdžerska drama
AutorHeartstopper
napisala Alice Oseman
ScenaristAlice Oseman
RedateljEuros Lyn
GlazbaAdiescar Chase
GlumciKit Connor
Joe Locke
William Gao
Yasmin Finney
Corinna Brown
Kizzy Edgell
Tobie Donovan
Rhea Norwood
Jenny Walser
Sebastian Croft
Cormac Hyde-Corrin
Fisayo Akinade
Chetna Pandya
Stephen Fry
Olivia Colman
Država podrijetlaUjedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Broj epizoda8
Broj sezona1
Produkcija
ProducentZorana Piggott
Izvršni producent(i)Patrick Walters
Iain Canning
Emile Sherman
Euros Lyn
Alice Oseman
Hakan Kousetta
Jamie Laurenson
UrednikSofie Alonzi
Trajanje epizode26-33 minute
Prikazivanje
TV kućaNetflix
Ostale kuće
popis ostalih kuća
  • See-Saw
Emitiranje22. travnja 2022. – još traje
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Heartstopper je britanska romantična humoristična televizijska serija o odrastanju na Netflixu, adaptirana prema web-stripu i istoimenom grafičkom romanu autorice Alice Oseman. Serija koju je napisala sama Oseman, prvenstveno govori o Charlieju Springu (Joe Locke), homoseksualnom školarcu koji se zaljubljuje u kolegu iz razreda Nicka Nelsona (Kit Connor), kojeg on sjedi pored u svom novom formi. Također istražuje živote Taoa (William Gao), Elle (Yasmin Finney), Tare (Corinna Brown) i Darcy (Kizzy Edgell).

Televizijska prava za seriju otkupio je See-Saw Films 2019., a Netflix je stekao prava distribucije 2021..[1][2] Euros Lyn je uvršten kao direktor. Snimanje je trajalo od travnja do lipnja te godine, a tijekom cijelog razdoblja objavljivani su teaseri. Razne već postojeće pjesme korištene su kao soundtrack serije, uz originalnu glazbu Adiescara Chasea. Kinematografski stilovi i stupnjevanje boja planirani su unaprijed kako bi seriji dali atmosfersku eleganciju, pojačanu upotrebom tradicionalne animacije prilagođene izvornom materijalu.

Heartstopper je objavljen 22. travnja 2022. Dobio je pohvale kritičara, posebno zbog svog tona i tempa, kao i zbog predstavljanja LGBT zajednice. Trenutno je stekla popularnost, u samo dva dana bila je među 10 najboljih engleskih serija na Netflixu. Također je povećao popularnost grafičkih romana [3] kao i pjesama serije. 20. svibnja 2022. objavljeno je da je Heartstopper obnovljen za drugu i treću sezonu.

Likovi[uredi | uredi kôd]

Glavni[uredi | uredi kôd]

  • Kit Connor kao Nick Nelson, popularan ragbi igrač 11 ggodine Truham Grammar srednje škole koji sjedi zajedno sa Charliem u razredu
  • Joe Locke kao Charlie Spring, učenik 10 godine u Truham Grammar srednje škole koji je nedavno bio outovan (javno izjavio svoju seksualnost)
  • William Gao kao Tao Xu, Charlijev zaštitnički nastrojen najbolji prijatelj
  • Ykaomin Finney kao Elle Argent, Charliejeva, Taova i Isaacova prijateljica koje se prebacila u Higgs Girls srednju školu nakon što je izjavila kao je transgender
  • Corinna Brown kao Tara Jones, učenica Higgs škole koja je Ellina frendica
  • Kizzy Edgell kao Darcy Olsson, Taraina djevojka i Ellina frendica
  • Tobie Donovan kao Isaac Henderson, sramžljivi član Charliejeve prijateljske grupe
  • Jenny Walser kao Tori Spring, Charlijeva starija sestra
  • Sebkaotian Croft kao Benjamin "Ben" Hope, Charliejeva prva, tajna veza
  • Cormac Hyde-Corrin kao Harry Greene, dječak iz ragbi tima koji je homofobni nasilnik
  • Rhea Norwood kao Imogen Heaney, jedna od Nickovih prijatelja koja je bila zaljubljena u njega
  • Fisayo Akinade kao Mr Ajayi, profesor likovnog koji pazi na Charlieja
  • Chetna Pandya kao Coach Singh, trener ragbija koji pazi na Charlieja
  • Stephen Fry kao glas ravnatelja Barnesa, ravnatelja Truham srednje škole
  • Olivia Colman kao Sarah Nelson, Nickova majka

Ostali likovi[uredi | uredi kôd]

  • Araloyin Oshunremi kao Otis Smith
  • Evan Ovenell kao Christian McBride
  • kaohwin Viswanath kao Sai Verma
  • Georgina Rich kao Jane Spring, Charlieja i Torina majka
  • Joseph Balderrama kao Julio Spring, Charliejev i Torin otac
  • Momo Yeung kao Yan Xu, Taova majka
  • Alan Turkington kao Mr Lange

Epizode[uredi | uredi kôd]

Br.
sezone
Br
ep.
Naslov Redatelj Scenarist Datum originalnog emitiranja
11"Upoznavanje"Euros LynAlice Oseman22. travnja 2022.

Učenik srednje škole Truham Grammar Charlie Spring u tajnoj je vezi s Benom Hopeom. U njegovom novom forma, Charlieju je dodijeljeno da sjedi pored Nicka Nelsona, ragbijaša prema kojem razvija osjećaje. Oni postaju prijatelji, iako Charlie nije siguran u Nickovu seksualnost. Nick ga poziva da se pridruži ragbi timu i on pristaje. Nakon što je vidio Bena kako ljubi djevojku i shvatio vlastitu nesreću u vezi, Charlie kaže Benu da se više ne želi sastajati. Kasnije se Charlie nevoljko ponovno susreće s Benom, koji ga na silu poljubi, ali ga brani Nick. U međuvremenu, jedna od Charlienih prijateljica, Elle Argent, preselila se u Higgs Girls School nakon što je izašla kao transrodna djevojka.

12"Simpatija"Euros LynAlice Oseman22. travnja 2022.

Charlie ispriča Nicku o svojoj vezi s Benom, kojeg Nick osuđuje. Charliejev prijatelj Tao Xu pretpostavlja da je Nick heteroseksualac i kaže Charlieju da ostavi svoje osjećaje, ali on odbija. Tao mu kaže da je Nick zaljubljen u djevojku po imenu Tara Jones, za koju Elle ubrzo sazna da je u istospolnoj vezi s Darcy Olsson. Dok se druži u Charliejevoj kući, Nick pokušava držati Charlieja za ruku dok spava i počinje preispitivati njegovu seksualnost.

13"Poljubac"Euros LynAlice Oseman22. travnja 2022.

Nick je pozvan na proslavu 16. rođendana svog prijatelja Harryja Greenea. Poziva Charlieja, koji prihvaća. Tao je nezadovoljan što Nick uzrokuje da njegovo i Charliejevo prijateljstvo postane sve udaljenije. Na zabavi Harry i njegova grupa pokušavaju spojiti Nicka s Tarom. Tara izlazi pred Nicka, koji odbacuje Harryja nakon što se on rugao Charlieju. Imogen Heaney, jedna od Nickovih prijateljica, kaže Nicku da joj se sviđa. Charlie kaže Benu da ga ostavi na miru. Nick i Charlie odlaze u osamljenu sobu, gdje se ljube; Nick je zaprepašten i odlazi nakon što čuje da ga Harry traži. Iako slomljenog srca, Charlie je iznenađen kad vidi Nicka na svom pragu sljedeći dan po kiši koja pljušti.

14"Tajna"Euros LynAlice Oseman22. travnja 2022.

Charlie se ispričava Nicku za ono što se dogodilo prethodnog dana. Nick ga poljubi, objašnjavajući da je još zatvoren i zbunjen; Charlie kaže da ne treba ništa javno izjavljivati. U školi više vremena provode zajedno dok ručaju. Nakon utakmice ragbija, Nick posjećuje Charlieja u bolnici i nakratko ga prekida Isaac. Tao i Elle čuju kako Nick nevoljko pristaje na spoj s Imogen pod pritiskom vršnjaka.

15"Prijatelj"Euros LynAlice Oseman22. travnja 2022.

Nick se sprema otkazati spoj s Imogen kad ona otkrije da joj je pas uginuo, a Nick poništi svoj plan jer mu je žao nje. Charlie pozove Nicka na proslavu svog 15. rođendana, koja je slučajno na isti dan kad i Nickov spoj, ali on odluči biti s Charliejem. Tao govori Charlieju o Nicku i Imogen. Nick čuje njih dvoje, kasnije razjašnjavajući Charlieju prije nego što mu izričito prizna svoje osjećaje, što mu Charlie uzvraća. Sljedećeg dana, Nick objašnjava Imogen da mu se ona romantično ne sviđa. Imogen mu zahvaljuje na iskrenosti.

16"Djevojke"Euros LynAlice Oseman22. travnja 2022.

Nick misli da bi mogao biti biseksualac; Charlie mu govori da ne žuri. Nick izlazi pred Taru i Darcy, koje predlažu dvostruki spoj. Nakon što Elle otkrije da gaji osjećaje prema Tau, grupa potajno organizira trostruki spoj, nadajući se da će spojiti njih dvoje. Na spoju, Elle primijeti njihove namjere i suoči se s njima, govoreći da ne želi više promjene u svom životu i da želi zaštititi svoje prijateljstvo s Taom, iako je sretna zbog Nicka i Charlieja. Taj dan održava se orkestralni koncert s Truhamom i Higgsom. Tara ljutito odlazi nakon što je čula homofobne komentare; Darcy je smiri i oni se vrate na nastup.

17"Zlostavljač"Euros LynAlice Oseman22. travnja 2022.

Nick poziva Charlieja u kino sa svojim prijateljima, uvjeravajući ga da Harry i Ben neće doći. Međutim, ispostavilo se da su oboje tamo, a Harry maltretira Charlieja zbog njegove seksualnosti. Nakon što Charlie ode, Nick kaže Harryju da prestane s maltretiranjem. Harry naziva Charlieja pederom i dolazi do tučnjave. Na parkiralištu, Ben kaže Charlieju da Nick ne mari za njega i da nitko ne bi mogao. Tao se osjeća krivim jer je nenamjerno pogoršao Charliejevu situaciju verbalnim napadom na Harryja, ali dok ga Charlie nastavlja ignorirati, on se posvađa s Harryjem i sukobi se s Charliejem jer mu nije rekao za svoju vezu s Nickom.

18"Dečko"Euros LynAlice Oseman22. travnja 2022.

Harry is suspended for the fight and Charlie's friendship with Tao is still strained. Depressed, Charlie quits rugby and ignores Nick. Tao and Nick bond and find common ground on wanting Charlie to be happy. Tao reconciles with Charlie, who also confronts Ben for being abusive. Nick tells Charlie that he does not want to break up and they kiss. On a date at the seaside, Nick reveals his plan to come out and to tell their friends, which makes Charlie happy. Later that day, he comes out to his mother, who accepts him.

Produkcija[uredi | uredi kôd]

Pisanje i pretprodukcija[uredi | uredi kôd]

Godine 2016. Alice Oseman pokrenula je web-strip pod nazivom Heartstopper koji se kasnije proširio na grafički roman nakon što je stekao kult sljedbenika.[4] Negdje 2019. See-Saw Films pitao je Oseman bi li mogla pokušati napisati scenarij.[5] Producentsku tvrtku predložio je [6] njezin vlastiti izvršni producent Patrick Walters, [7] koji je pomogao u Osemanovoj kampanji na Kickstarteru 2018. [6]. Izrazila je interes da to učini, ističući nedostatak zdrave, tinejdžerske LGBT zastupljenosti na televiziji, nadajući se da bi to potencijalno moglo uvjeriti LGBT mlade "da mogu pronaći sreću i romantiku i prijateljstvo". Napisala je scenarij temeljen na prva dva toma grafičke novele. See-Saw Films to se svidjelo[5] i kasnije tog srpnja su odabrali televizijska prava.[8]

20. siječnja 2021. otkriveno je da je Netflix naručio Heartstopper kao polusatnu seriju od osam epizoda.[8] Oseman i Walters su je smatrali najboljom platformom zbog globalne dostupnosti.[6] Euros Lyn je uvršten kao redatelj i izvršni producent. Nije pročitao originalni izvorni materijal i nazvao je scenarij zakivanjem.[9] Redatelj Netflixovog "Kids & Family content" Patrick Wheeleer rekao je da priča "zaslužuje biti ispričana" zbog svoje povezanosti s mladom populacijom.[4] Walters je bio izvršni producent serije, uz Jamie Laurenson, Hakan Kousetta, Iain Canning i Emile Sherman, sa Zoranom Piggott kao producentom. Dizajn produkcije izradio je Tim Dickel, dekoraciju serije Maxwell Fine, a rekvizite Zoe Seiffert.[10] Tijekom produkcije, program je imao radni naziv Evergreen.[11]

Kasting[uredi | uredi kôd]

Kako bi pružio autentičan prikaz, Oseman je želio stvarne mlade ljude da portretiraju likove.[5] Daniel Edwards-Guy bio je direktor kastinga. U siječnju i veljači 2021. raspisan je poziv za izbor pet glavnih likova, kao i tri glumačke postave koja se ponavlja.[13] Oseman je objasnio da se lik Aled Last neće pojaviti u adaptaciji kako bi se poštovala njegova priča u drugom romanu unutar Heartstopper svemira, Radio Silence. Nakon što je preko 10.000 ljudi prošlo audiciju putem Zooma, objavila je prvi krug odluka o glumačkoj ekipi u travnju 2021., s Kitom Connorom i Joeom Lockeom koji glume Nicka i Charlieja.[5][14] Heartstopper je obilježio Lockeov glumački debi.[12] Nakon što su se složili da Locke odgovara Charliejevoj ulozi, Connor je bio na audiciji i produkcijski tim je pronašao kemiju između njih dvoje;[15] sami glumci su se prisjetili da im je trebalo samo nekoliko sati da se zbliže.[12]

Ostatak glumaca objavljen je nekoliko dana kasnije, a uključivali su Yasmin Finney, Sebastian Croft, William Gao, Corinna Brown, Kizzy Edgell, Cormac Hyde-Corrin, Rhea Norwood i Tobie Donovan.[16] Jenny Walser pridružila se glumačkoj postavi u svibnju 2021.[17] Završna audicija održana je licem u lice.[5] Nakon što je prije radila s njom, Lyn je kontaktirala Oliviju Colman nakon što je Oseman izrazio interes za istaknutu glumicu koja bi glumila Saru; Colman je prihvatio ponudu. Također je primijećeno da su se ljubitelji web stripa i grafičkog romana složili da je Colman prikladan za seriju.[18] Lyn je rekla da Colmanov "instinktivan" i "topao" karakter odgovara Sarah kao Nickovoj majci.[9]

Filming[uredi | uredi kôd]

Snimanje je započelo na lokacijama diljem Ujedinjenog Kraljevstva u travnju 2021. i završilo tog lipnja.[19] Uglavnom se odvijao u Berkshireu.[20] Harryjeva zabava snimljena je u Hampton Court Houseu u londonskoj četvrti Richmond na Temzi.[21] Za snimanje je korištena kuglana Hollywood Bowl u High Wycombeu. Ragbi utakmica prikazana u epizodi "Tajna" snimljena je u atletskom centru Thames Valley. Željeznički kolodvor s kojeg Nick i Charlie kreću prema moru je željeznički kolodvor North Weald u Essexu, ali scena na moru snimljena je u Herne Bayu u Kentu. Nakon milkshakeova, Charlie i njegovi prijatelji viđeni su kako šeću uz rijeku Temzu u Windsoru, Berkshire, prije njihovog koncerta.[22] Colman je sve njezine scene snimio u dva dana.[23] U epizodi "Dečko", tijekom scene u kojoj se Nick i Charlie voze vlakom, Oseman je odlučila glumiti sebe kao putnicu; ona crta par izvan ekrana.[24] Scena pred kraj epizode s vrtuljkom bila je ispunjena članovima ekipe.[25]

Diana Olifirova je uvrštena kao snimateljica. Odmah se našla pred izazovima u vizualnom dočaravanju "ljubavi i emocija i nježnosti". Koristeći Arri Alexa Mini LF sa sferičnim lećama Canon K35, koristila je ručnu kinematografiju kako bi glumcima dala prostora i postigla učinak koji je nalik dokumentarnom žanru. S produkcijskim dizajnerom Timom Dickelom osmislili su laganu paletu boja narančaste, žute, tirkizne, kao i mješavinu ružičaste i plave. Olifrova je za rasvjetu koristila gel u boji, što je prethodno radila za We Are Lady Parts. Boje školske zgrade kontrolirane su da ne budu pretjerane, ali da u isto vrijeme budu žive. Scene tijekom Harryjeve rođendanske zabave snimane su danju, pa je produkcijski tim morao zatvoriti prozore i koristiti umjetnu rasvjetu kako bi podsjećala na vanjsku. Prijelazi između godišnjih doba postignuti su pomoću bljeskova objektiva.[21] Uvodna scena snimljena je u dva kadra; u prvom, dubina polja za Nicka postignuta pomoću Contrazooma smatrana je pretjeranom; kasnije su uspjeli ponovno snimiti scenu kako bi bila minimalističnija.[9] Dok se Tara i Darcy ljube u trećoj epizodi, Nick je okupan biseksualnom rasvjetom (ružičasta, ljubičasta i plava) koja ga simbolizira shvaćanjem svoje seksualnosti; to je Olifirovoj predložio kreativni tim serije.[26]

Kao dizajner produkcije, Dickel je radio s dekoraterom Maxwellom Fineom, koji je iskoristio svoje iskustvo na prošlim satovima umjetnosti kako bi stvorio realističan prikaz britanskih učionica.[25] Dickel je u međuvremenu zamolio svoje prijatelje da fotografiraju sobe njihove djece, stvarajući ploču raspoloženja koju su pregledali glumci.[27] Neki od postavljenih objekata također su se mijenjali kako su likovi napredovali i rasli. U učionici geografije, Nickovo je mjesto bilo smješteno ispred slika stijena; Fine je to povezao s metamorfnim stijenama koje se formiraju pod pritiskom, simbolizirajući Nickov i Charlien romantični razvoj. Nick ima svoju sobu zatrpanu predmetima koji predstavljaju njegov komplicirani život. Elleina soba je "profinjenija" i umjetnička, Taova soba dizajnirana je da odražava njegovu kinefiliju, a Tarina je preplavljena plišanim medvjedićima prema scenariju. S obzirom na izvorni materijal, nekoliko postavljenih predmeta dobilo je ručno crtani stil. Reflektirajući likove, Charliejeva je soba široka i kaotična, dok je Nickova urednija. Oseman je nacrtao murale koji će biti prikazani u seriji; bili su inspirirani djelima Hokusaija i Juliana Opiea.[25]

Snimanje druge sezone očekuje se u rujnu 2022. u studiju Twickenham u Londonu.[28]

Post produkcija[uredi | uredi kôd]

U seriji tradicionalno animirano lišće lebdi uokolo tijekom trenutaka ljubavi, izravna kopija vizualnih motiva u web stripu. U prvoj sceni poljupca Nicka i Charlie, iskre elektriciteta izlaze dok Charlie pokušava dotaknuti Nickovu ruku. Također se vide animirani galebovi i zaljubljene ptice. Oseman je rekao da animacije predstavljaju "osjećaj magije" koji su namjeravali izazvati. Takve efekte razmišljala je već tijekom pisanja scenarija, zamislivši da će se oni pojaviti prvenstveno tijekom intimnih scena između Nicka i Charlieja, koje je nazvala "Heartstopper moments". Na kraju je Anna Peronetto odabrana za izradu animacija, koristeći se Osemanovim scenarijem. Peronetto je bio obožavatelj originalnog izvornog materijala i izabran je kada je Oseman objavio objavu na Instagramu tražeći tradicionalne animatore. Razgovarala je s Lyn i urednicom Sofie Alonzi kako bi vidjela koje vrste animacija odgovaraju određenoj sceni. Za golupčiće je analizirala londonske divlje papige.[21][29][30]

Koristeći DaVinci Resolve, Olifirova je radila na daljinu s koloristom Tobyjem Tomkinsom, koji je radio za tvrtku Cheat, na stvaranju 3D tablice pretraživanja (LUT) koja je sličila paleti boja na snimkama, kao i na "dodavanje tirkizne nijanse u sjenama i toplina tonova kože". Lyn im je rekao da želi da se intenzitet boje povećava kako priča napreduje i kako se godišnja doba mijenjaju. Razgovarali su o tome kako stvoriti odgovarajući Dolby Vision visoki dinamički raspon za seriju, uspostavljajući ograničenja boja i tonova. Zatim je svjetlina LUT-a smanjena za jedan kako bi Olifirova mogla stvoriti dodatno svjetlo u sjenama i eksperimentirati s stupnjevanjem boja. Kako bi se poboljšao HDR, odabran je RGB prostor boja DCI-P3. Tomkins je radio na prve dvije epizode dva dana prije nego što je radio na pojedinačnim preostalim epizodama dan i pol.[21][31]

Adiescar Chase skladao je glazbu i upotrijebio elektronske rifove kako bi joj dao suvremeni dojam.[32] Heartstopper je njezin prvi projekt nakon što je završila Nacionalnu školu za film i televiziju. Pročitala je web-strip prije skladanja i dobila je upute da svoju glazbu nadopuni već postojećim pjesmama. Neke od pjesama, uključujući onu naslovnu, pomogle su "Heartstopper trenucima" dodatno naglašavajući osjećaj elektriciteta i uzbuđenja.[33]

Objavljivanje[uredi | uredi kôd]

Heartstopperov jednominutni teaser objavljen je 16. ožujka 2022.[34] Collider je tada objavio da je njegov slogan: "Dječak upoznaje dječaka. Dječaci postaju prijatelji. Dječaci se zaljubljuju." Hilary Remley, koja je napisala vijest, vidjela je teaser kao zadirkivanje "emocionalno ranjivog" izgleda serije, "prikazivanje iskustva tinejdžerske ljubavi na izravan i iskren način", uvjeravajući da će publika uživati ​​u konačnom proizvodu zbog njegove vjernosti sanjska estetika izvornog materijala.[35] Trailer od dvije i pol minute objavljen je 13. travnja [36] uz pozitivne kritike koje su ga nazvale optimističnim, [37] šarmantnim i nostalgičnim [38] [39]. Nakon toga uslijedili su naslovi epizoda objavljeni 19. travnja, [40] prije nego što je cijela sezona objavljena 22. travnja 2022. [41]

Na pitanje hoće li biti druge sezone, Walters je rekao da su se veselili tome, budući da se činilo da rukovoditelji Netflixa "shvaćaju" seriju.[24] Locke i Connor također su izrazili iščekivanje obnove, primjećujući napredovanje pripovijesti u izvornom materijalu serije.[12] Dana 20. svibnja 2022., nakon Netflixove revizije brojki gledanosti u 28 dana, objavljeno je da je serija obnovljena za još dvije sezone.[42] Dana 8. srpnja 2022. objavljen je otvoreni poziv za glumu za 16-godišnjeg lika po imenu Sahar Zahid, britanske žene ili nebinarke južnoazijskog podrijetla.[43]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]