Hedviga Šleska

Izvor: Wikipedija
Sveta Hedviga Šleska
Sveta Hedviga Šleska
Rođena 1174.
Andechs
Preminula 15. listopada 1243.
Trzebnica Abbey
Kanonizirana 26. ožujka 1267.
Spomendan 16. listopada
Simboli odjeća kneginje, kruh, knjiga
Zaštitnica Šleske, bračnih parova, siročadi, nevjesta, udovica
Portal o kršćanstvu

Sveta Hedviga Šleska (polj.: Święta Jadwiga Śląska; Andechs, 1174. – Trzebnica Abbey, 15. listopada 1243.), poljska grofica, redovnica i svetica.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena je 1174. kao kćerka grofa Bertolda koji je imao titulu vojvode Hrvatske i Dalmacije.[1]

S 12 godina udaje se za šleskog kneza Henrika Barbuta s kojim je imala sedmero djece. Često se brinula za siromašne i nemoćne, a u tome je imala potporu njenog muža. Nakon smrti muža te šestero djece, odlazi u cistercitski samostan Trebnitz. Kasnije se priključila i njena kćerka Gertruda koja je kasnije isto proglašena svetom. Hedviga je svetom proglašena 1267. od pape Klementa IV.

U Berlinu joj je posvećena katedrala. Njezin lik nalazi se i na škrinji sv. Šime u Zadru. Relikviji joj se čuvaju u crkvi cistercitske opatije Trebnitz. Zaštitnica je Šleske, Poljske, Bavarske, Wrocława, Krakówa, Trzebnice, Berlina, Brandenburga, opatije Andechs, biskupije Görlitz, siročadi, nevjesta, udovica, vojvotkinja, ljubomornih, poljsko-njemačkih odnosa i problematičnih brakova.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. sveci.net Hedviga ŠleskaArhivirana inačica izvorne stranice od 7. travnja 2015. (Wayback Machine), pristupljeno 3. travnja