Henrik V., kralj Engleske

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Henrik V.

Henrik V. (Monmouth, Wales, 16. rujna 1387. - Meaux, 31. kolovoza 1422. godine), engleski kralj.

Rodio se tijekom vladavine Rikarda II. koji se prema njemu tijekom njegove mladosti pravično ophodio bez obzira na sukob s njegovim ocem Henrikom. Kada je 1399. godine njegov otac Henrik IV. osvojio vlast prisilivši Rikarda II. da abdicira, Henrik je postao vojvoda od Lancastera, te je kao takav imao veliki osobni utjecaj na očevu vlast. Već 1403. godine kao šesnaestogodišnjak vodio je kraljevu vojsku u borbi protiv pobunjenika predvođenih Henryjem Percyjem. U bitci kod Shrewsburyja umalo je poginuo pogođen strijelom u lice, ali se oporavio sa ožiljkom na licu kao trajnom uspomenom na spomenutu bitku. Do 1408. vodio je kraljevu vojsku u više navrata u bitkama protiv velškog pobunjenika Owaina Glandwra. Postepeno, zbog očeve bolesti, preuzima sve veću ulogu u vlasti, pri čemu dolazi i u sukob sa ocem koji ga je 1411. isključio iz kraljevskog vijeća.

Nakon smrti oca u ožujku 1413. godine naslijedio je englesku krunu. Nakon što je okrunjen istupao je kao vladar svih svojih podanika i težio je ka pomirenju, pa stoga na unutarnjem planu nije imao većih problema. Stoga se okrenuo vanjskoj politici te je, iskoristivši kao povod napadu činjenicu da Francuzi podržavaju pobunu Owaina Glandwra i slabost francuskog kralja Karla VI. koji je bio mentalno obolio, pokrenuo vojni napad na Francusku.

1415. godine postigao je veliku pobjedu u bitci kod Agincourta. 1417. proširio je vojnu kampanju, osvojio velik dio Normandije, a 1419. osvojio Rouen i sa vojskom došao pred zidine Pariza. Nakon višemjesečnih pregovora, 1420. godine, postignut je sporazum iz Troyesa prema kojem je Henrik oženio kćer francuskog kralja Karla VI. Katarinu od Valoisa i postao nasljednik francuske krune. Henrik je tim sporazumom postao prvi engleski kralj koji je i faktički i pravno, svojim pravom na nasljedstvo francuske krune, ujedinio francusku i englesku krunu. Sa Katarinom od Valoisa Henrik je imao sina Henrika.

Ubrzo je Henrik, 31. kolovoza 1422., prilikom opsade Meauxa u Francuskoj, izgubio život, a naslijedio ga je devetomjesečni sin Henrik koji je naslijedio sklonost mentalnim bolestima od djeda Karla VI. i majke Katarine od Valoisa, pa je njegova kasnija nesposobnost za vladanje izazvala građanski rat u Engleskoj, kasnije nazvan Ratovima dviju ruža.


Crown of Saint Edward.svgP vip.svg Nedovršeni članak Henrik V., kralj Engleske koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.