Hidroavion

Izvor: Wikipedija
Nakajima A6M2-N Rufe
Utva 66H
Hidroavioni u Tofinu

Hidroavion ili hidroplan vrsta je zrakoplova, s ugrađenim aerodinamički oblikovanim plovcima umjesto podvozja s kotačima. Avion za razliku od amfibije može isključivo sletjeti i uzletjeti s vodenih površina.

Dizajn[uredi | uredi kôd]

Hidroavion je nastao zamjenom kotača podvozja predviđenih za slijetanje na pistu s plovcima. Mali hidroavioni su svojim jednostavnim dizajnom nadvisili u popularnosti leteće brodove, posebno nakon što su zrakoplovne vlasti odobrile korištenje jednomotornih aviona u komercijalne svrhe. Na leteći brod motor je morao biti ugrađen visoko iznad trupa dok je na hidroavionu mogao ostati u nosu zrakoplova kao i na avionu s kotačima.

Postoje dvije osnovne izvedbe plovaka. Jedna od njih je jedinstveni plovak ugrađen ispod trupa zrakoplova kao jednog od najjačih dijelova konstrukcije. Ispod krila se u ovom slučaju nalaze i manji plovci za stabilizaciju pri vožnji na samoj vodenoj površini, što avionu daje poprečnu stabilnost.[1] Prednost ove izvedbe je mogućnost slijetanja na nemirne vodene površine. U drugoj izvedbi podvozje se sastoji od dva plovka pričvršćena ispod korijena krila sa svake strane trupa. Kod ove izvedbe puno je lakši ulaz u avion kao i njegovo sidrenje. Za vojne inačice ispod trupa i krila bilo je dovoljno prostora za ovjes naoružanja.

Povijesni razvoj[uredi | uredi kôd]

Hidroavion se prvi put pojavio tijekom Prvog svjetskog rata, i ostao u rasprostranjenoj uporabi mornarice tijekom Drugog svjetskog rata. Većina većih ratnih brodova tog doba nosio je hidroavione (obično četiri) dok su se na krstaricama nalazili jedan do dva. Hidroavioni su se s brodova katapultirali te su nakon izvršenog zadatka (uništavanje neprijateljskih topova) slijetali na vodenu površinu i dizani dizalicama nazad na brod. Ostali hidroavioni prevoženi su na posebno uređenim brodovima (prvi nosači zrakoplova) te su korišteni za bombardiranje, promatranje, spašavanje a ponekad i kao lovci. Između dva rata hidroavioni su se rijetko koristili za civilne namjene, korišteni su uglavnom u tada vrlo popularnim utrkama. Uglavnom su korišteni leteći brodovi koji su radi svoje veličine mogli ponijeti više korisnog tereta.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. NASM research. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. studenoga 2007. Pristupljeno 6. srpnja 2008. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • Hidroavion Hrvatska tehnička enciklopedija, portal hrvatske tehničke baštine. LZMK